Doi tineri romani strabat lumea inarmati cu echipament de virf pentru a fotografia spectacolul ceresc nocturn. Ei si-au concretizat de curind eforturile in primul site autohton de astrofotografie.
Invaluiti in intuneric, Alex Conu si Cristina Tinta doboara astrele de pe cer cu telescoapele lor ca niste tunuri. Au atasat la ele aparate de fotografiat, pe care le umplu cu imagini despre corpurile ceresti. Sint in mijlocul unei sedinte de astrofotografie, pe care au planuit-o atent. Si-au carat echipamentul de mii de euro departe de luminile orasului, iar acum se bucura de o noapte cu cer limpede. Eforturile lor sint rasplatite cu prisosinta. Peliculele si cardurile lor de memorie inghit, una dupa alta, imagini cu nebuloase pitoresti, cu cratere selenare si cu cerul in deplinatatea sa.

Alex Conu si Cristina Tinta, autorii primului site romanesc de astrofotografie, si citeva dintre imaginile lor

Convinsi ca spectacolul vizual al firmamentului trebuie sa incinte cit mai multi oameni, cei doi, in virsta de 24, respectiv 23 de ani, si-au adunat recent munca de pina acum pe singurul site romanesc de astrofotografie, www.skyphotographers. com. Alex s-a apucat de astrofotografie in 1997, iar Cristina i-a calcat pe urme cinci ani mai tirziu. Pozele de pe site au fost realizate atit in Romania, cit si in Spania si Turcia, unde au calatorit pentru a imortaliza eclipsele solare din 3 octombrie 2005 si din 29 martie 2006. „Ne planificam de obicei sedintele de astrofotografie in functie de anumite evenimente, dar, daca avem timp liber, mergem pur si simplu sa fotografiem obiecte astronomice prezente pe cer pe tot parcursul anului“, dezvaluie Alex tintele lor. Astfel, eclipsele, cometele si meteorii ii atrag la fel de mult ca si galaxiile, detaliile Lunii si roiurile globulare. Fotografiile lor au fost publicate in mai multe reviste romanesti si internationale si au fost premiate la citeva concursuri atit din tara, cit si din afara.

Arsenalul pe care cei doi il folosesc include aparate de fotografiat analogice si digitale, diferite tipuri de telescoape, trepiede, precum si o serie de accesorii. „Echipamentele pe care eu si Cristina le folosim se ridica la un total de 12.000- 13.000 de euro. E un hobby scump si cere anumite eforturi“, ne marturiseste Alex.

El subliniaza insa ca unele echipamente pentru fotografia astronomica le foloseste si in fotografia de moda, activitate din care-si cistiga piinea de zi cu zi. Nu vede nici o incompatibilitate intre a imortaliza lumea fashionului si spatiul ceresc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.