O dezvaluire senzationala a unui fost ofiter de informatii decripteaza dialogul Hayssam - Nastasiu * Indiciile conduc la concluzia ca misteriosul "Profesor" este Ioan Talpes, fost sef al SIE si vicepremier, omul care l-a acoperit sistematic pe terorist
In convorbirile telefonice purtate de teroristul nr. 1 al tarii Omar Hayssam si procurorul care l-a anchetat, Ciprian Nastasiu, apare un misterios personaj denumit "Profesorul", care are legatura cu fuga din tara a sirianului. O parte a presei a sustinut faptul ca acesta este Traian Basescu. Exista insa si voci care afirma ca "Profesorul" este fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Ioan Talpes. Acesta a negat public ipoteza si a precizat ca nu a cunoscut nimic din faptele grave comise de teroristul Omar Hayssam in Romania. Cu toate acestea, Talpes a contribuit la protejarea lui Omar Hayssam. In calitatea sa dubla de fost director al SIE, sef al Administratiei Prezidentiale a lui Ion Iliescu si de fost vicepremier, acesta a musamalizat si ignorat grave sesizari si rapoarte facute de oameni ai serviciilor secrete privind implicarea lui Omar Hayssam in retele de tip terorist care activau in Romania in domeniul economico-financiar, cu scopul precis de a obtine bani si de a-i spala pentru a fi apoi "exportati". In numarul de azi, ZIUA prezinta dezvaluirile unui fost angajat al serviciilor secrete despre activitatile lui Omar, rapoarte musamalizate de Ioan Talpes.

Florin Georgescu a transmis superiorilor sai, dar si celor mai importante institutii ale statului, o serie de sesizari referitoare la operatiunile de spalare de bani si fraude economico-financiare prin firme-paravan desfasurate in Romania de membrii unor retele constituite din cetateni straini, in special arabi. Printre cei monitorizati se numara si Omar Hayssam. Sub directoratul lui Ioan Talpes la SIE, inca din 1994, Georgescu a observat ca rapoartele sale nu ajung unde trebuie, fiind blocate la anumite niveluri ale structruilor de informatii, ale Parchetului General si ale IGPR. Fostul ofiter a descoperit ca o parte dintre colegii si superiorii sai, procurori si politisti, au protejat afacerile cetatenilor arabi desi acestea puneau in pericol siguranta nationala.

Razbunarea ofiterilor corupti

Razbunarea celor acuzati de coruptie si inalta tradare nu a intarziat. In anul 1996, cand Talpes era directorul SIE, cu ajutorul SRI si al Parchetului General, lui Georgescu i se regizeaza primul dosar penal pentru o pretinsa inselaciune. A fost arestat preventiv pentru aproape un an de zile, timp in care a fost ostracizat pentru a i se inchide gura si a fi determinat sa-si retraga rapoartele si sesizarile. Intr-un documentar aparte vom dezvalui ce a indurat din partea "structurilor" acest om care a reusit sa reziste regimului prelungit de arestare preventiva. El declara ca l-a ajutat in acea detentie experienta de revolutionar din decembrie 1989 si traumele prin care a trecut cand a fost maltratat de Securitate. In cele din urma, procurorii au fost nevoiti, in anul 2000, sa solutioneze cu scoatere de sub urmarire penala (SUP) acel dosar. Toata aceasta drama judiciara, care realmente i-a distrus viata si familia, l-a determinat pe Florin Georgescu sa faca plangere la CEDO. Dosarul sau a trecut de toate camerele preliminare si se asteapta solutionarea.

Denunturi in curtea vicepremierului Talpes

Aflat din nou in libertate si sustinut de anumiti colegi care sperau in reformarea serviciilor secrete, Florin Georgescu a inceput o proprie ancheta privind fapte de coruptie si actiuni subversive contra statului roman. A monitorizat in special faptele de coruptie ale celor care, la nivelul mai multor institutii de stat, musamalizau in continuare rapoartele ofiterilor de informatii referitoare la retelele de terorism cu firme paravan in Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.