Centrul National al Cinematografiei a facut publice numele cistigatorilor la concursul de scenarii organizat anul trecut

Potrivit Cotidianul, Sergiu Nicolaescu, intrat pentru a treia oara in competitie cu scenariul „Poker“ semnat de Adrian Lustig, a cistigat in sfirsit, desi la concursul precedent fusese notat cu 3,73. Acelasi scenariu a primit acum nota 5,13 si, gratie aditionarii de puncte pentru regizor si casa de productie, „Poker“ a adunat un punctaj total de 48,55 puncte si a primit un credit de 1.250.000 de lei.

Printre cistigatorii concursului la scenariu de lungmetraj fictiune se numara nume importante ca Radu Mihaileanu cu „Concertul“, Mircea Daneliuc cu „Trupul dusmanului tau“, Ana Blandiana cu „Proiecte de trecut“, scenariu ce va fi regizat de Stere Gulea, Titus Muntean cu „Caravana cinematografica“, dupa o nuvela de Ioan Grosan, si Razvan Radulescu care, in tandem cu Alexandru Baciu, a scris „Principii de viata“. Radulescu, unul dintre cei mai de succes scenaristi romani ai momentului, isi va incerca mina si ca regizor, el cistigind primul concursul la sectiunea debut in lungmetraj de fictiune, cu „Felicia, inainte de toate“.

Conform Evz, fiindca „recolta de scenarii nu a fost prea stralucita” (dupa exprimarea criticului Cristina Corciovescu, membru al juriului), viciile regulamentului de functionare au iesit cu si mai mare putere la iveala si au dat nastere unei dezbateri aprinse la sediul CNC, in momentul anuntarii publice a rezultatelor. Din juriul la fictiune au mai facut parte criticul de film Tudor Caranfil, poetul Florin Iaru, actorul Dorel Visan si criticul Calin Stanculescu.

„De ce iubim femeile”, scenariu respins de juriu

Bugetul total al concursului este de 15 milioane de lei (in jur de 4.000.000 euro), iar in total s-au inscris 204 proiecte. Cei mai multi bani - 1.600.000 de lei - ii va primi filmul „Concertul”, scenariul si regia Radu Mihaileanu.

In schimb, proiecte ale unor nume prestigioase au picat sub linie. „De ce iubim femeile”, cartea lui Mircea Cartarescu, pe care intentioneaza s-o ecranizeze un grup de tineri regizori, in frunte cu Tudor Giurgiu, n-a fost notata decat cu 4,40. La fel si proiectele propuse de Oana Pellea, Dan Puric, Thomas Ciulei, ca si un scenariu al politologului Vladimir Tismaneanu. Regizori importanti nu au luat bani pentru proiectele lor.

„Gainarii si pungasii”

Pana si membrii juriului au fost nemultumiti de regulament si de rezultate, exprimandu-si in public gustul amar lasat de aceasta experienta. Criticul de film Calin Stanculescu a afirmat ca, desi s-a confruntat si cu multa maculatura, i se pare aberant ca un scenariu notat sub patru sa aiba finantare, iar altele cu nota sapte sa pice sub linie: „Filme cu 3 au depasit filme notate cu 8!”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.