Belgia si Austria ocupa locurile intai si, respectiv, al doilea intr-un clasament al tarilor puternic globalizate, intocmit de un institut elvetian care ia in considerare aspectele politice, sociale si economice ale mondializarii in 122 de tari, pe un orizont de timp de 35 de ani (1970-2005), analizand 24 de variabile.
Studiul, care a fost publicat de agentia belgiana de presa, Belga, plaseaza Romania pe locul 45 la indicele general de globalizare, la noua locuri distanta de Bulgaria (pozitia 36), in timp ce multe tari din Europa centrala si de sud-est se claseaza mai bine pe aceasta lista. Cel mai bine situata este Cehia (locul 10), urmata de Ungaria (locul 17), Polonia (21) si Slovacia (27). Dintre tarile baltice, doar Estonia ocupa o pozitie mai avansata decat Romania (28), in timp ce Lituania si Letonia apar pe pozitiile 46 si respectiv 52.
Potrivit Centrului de cercetari conjuncturale KOF din Elvetia, in ultimii sapte ani, Belgia si Austria au ocupat, conform tuturor variabilelor luate in calcul, numarul 1 si respectiv numarul 2 in clasament. Suedia ocupa locul 3, in timp ce Franta se claseaza abia pe locul 9, insa inaintea Germaniei (locul 11), iar Statele Unite se situeaza abia pe pozitia a 19-a, iar Japonia pe 40, fiind devansata de China (locul 37). Printre tarile cel mai putin deschise la mondializare figureaza Burundi, Myanmar si Rwanda. De altfel, ultimele locuri ale acestui clasament sunt ocupate preponderent de tari de pe continentul african si asiatic. Printre variabilele cele mai importante, indicele economic masoara fluxul de marfuri si de investitii, dar si barierele vamale si reglementarile pe care le adopta o tara pentru a se proteja de mondializare. Indicele social masoara gradul de difuzare a informatiilor si a cunoasterii, in timp ce indicele politic stabileste gradul de cooperare intre tari. Daca la indicatorul “globalizare generala”, Belgia a ocupat locul 1, la indicele privind globalizarea economica Luxemburgul s-a situat pe prima pozitie, iar Austria si Franta au ocupat prima pozitie in ceea ce priveste globalizarea sociala, respectiv globalizarea politica. Romania ocupa o pozitie buna la capitolul globalizare politica - locul 29, se situeaza pe locul 54 la indicele de globalizare economica, dar coboara in partea a doua a clasamentului la indicele de globalizare sociala, reusind sa se claseze abia pe locul 63.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.