La cartierul general al Comisiei Europene din Bruxelles se discuta deja penalizarea Romaniei pentru mentinerea taxei auto de prima inmatriculare

Sapte restante marcheaza traseul european al Romaniei in anul 2008: reforma justitiei, taxa auto, biodiversitatea, poluarea, legea de functionare a arbitrului comunicatiilor, publicitatea inselatoare si agricultura. Tensiunile anului trecut, provocate de nerespectarea unor norme comunitare si de initiative aventuroase, de tipul controversatei taxe auto, au tinut Romania sub amenintarea activarii procedurilor de incalcare a tratatului de aderare la Uniunea Europeana, asa-numitele proceduri de infringement. Mai amenintatoare sunt insa avertismentele privind posibila activare a clauzei de salvgardare, in iunie, daca raportul despre justitie din ianuarie al Comisiei Europene va fi nefavorabil, asa cum este de asteptat, dupa semnalele venite dinspre Bruxelles.

Raportul din iunie al CE, care a recomandat neactivarea clauzelor de salvgardare pentru Romania, continea avertismente clare privind remedierea problemelor din justitie pana in 2008, in caz contrar existand posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, ceea ce ar face ca nici o decizie a unei instante romanesti sa nu fie recunoscuta in statele membre UE. In ultima luna a anului, CE a recomandat Romaniei, in raportul despre stategia Lisabona, sa reduca birocratia excesiva, sa evite cresterea deficitului contului curent, sa tempereze inflatia si sa majoreze salariile in raport cu productivitatea muncii. CE avertiza ca economia Romaniei risca sa se supraincalzeasca si punea sub semnulintrebarii calitatea finantelor publice.

Justitia este prima si poate cea mai periculoasa restanta a Romaniei. In luna ianuarie Justitia romaneasca va primi o radiografie a nerealizarilor, care ar putea duce la un verdict nefericit in vara, soldat cu activarea clauzei de salvgardare.

Taxa auto, o alta restanta a anului trecut, are la randul ei un ultimatum in ianuarie, luna in care Comisia Europeana asteapta de la autoritatile romane rezolvarea chestiunii. Comisia Europeana reproseaza Romaniei ca a introdus taxa de prima inmatriculare a masinilor second hand, pe care o considera discriminatorie si protectionista. Guvernul a tergiversat luarea unei decizii, a cosmetizat taxa si pare pregatit sa o tina in piata, in ciuda faptului ca ar putea sa plateasca penalizari consistente. Exista riscul ca taxa auto din Romania sa declanseze o sentinta a Curtii Europene de Justitie care ar putea obliga autoritatile sa elimine birul si sa restituie banii. Romania poate refuza sa aplice sentinta, dar va fi silita de CE sa plateasca o amenda usturatoare.

A treia restanta tine de biodiversitate, capitol pentru care Romania a fost avertizata in octombrie 2007. In esenta, Romania, care are sansa de a avea in patrimoniu Delta Dunarii, a ignorat legislatia europeana care impunea stabilirea unor zone protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau aflate in pericol.

Poluarea este a patra restanta, pentru care CE a initiat procedura de incalcare a tratatului de aderare. Romania trebuia sa puna la punct un mecanism de monitorizare a emisiilor gazelor cu efect de sera.

O alta problema legata de mediu apare din nerespectarea legislatiei care reglementeaza comunicarea informatiilor privind schimbarea climei.

A cincea restanta, care va fi evaluata in februarie de CE, este legata de arbitrul telecomunicatilor. CE a avertizat Romania ca va declansa procedurile de sanctionare a Romaniei pentru incalcarea tratatului de aderare (infringement), daca legea privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Comunicatiilor (ANRCTI) nu va fi aliniata la reglementarile europene. Deocamdata legea nu a ajuns pe agenda Parlamentului si Romania poate evita, pentru moment, o sanctionare.

Publicitatea inselatoare este a sasea restanta din agenda europeana. Romania trebuia sa-si adapteze legislatia privind practicile comerciale inselatoare la normele europene pana pe 12 decembrie 2007.
Agricultura este a saptea restanta, poate cea mai ingrijoratoare, cu toate ca pare sa fi trecut de hopul activarii clauzei de salvgardare. Incepand din februarie, Romania ar putea primi in acest an fonduri europene in valoare totala de 443 milioane euro (638,6 milioane dolari). La finalul anului, CE a decis sa nu activeze clauza de salvgardare in agricultura dupa ce Romania a facut ceva progrese in punerea la punct a sistemului de plati si a reusit sa obtina acreditarea Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Comisia a avertizat insa ca pune sub observatie situatia si ca va controla gestionarea fondurilor europene.

Problemele nerezolvate ale Romaniei sunt insa mai consistente, cu dosare de investigatie deschise in chestiunea ajutoarelor de stat, in cazul Petrom, Petrotub, Tractorul si Daewoo. Chestiunea ajutorului de stat la Daewoo poate arunca peste bord un contract cu americanii de la Ford, in absenta caruia se pierd investitii masive si posibile exporturi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.