Moartea Patriarhului Teoctist si succesul filmului „432” au marcat anul trecut

Un an de doliu si de victorii a fost 2007. Nume mari din mai toate domeniile vietii publice romanesti s-au stins in anul ce s-a incheiat. Unul dintre ele a marcat un punct de cotitura pentru ortodoxie: Patriarhul Teoctist, cel care a condus Biserica pe drumul de la comunism la democratie, a murit in vara. In toamna, ne-a parasit si genialul „Gascan” din Pitesti, Nicolae Dobrin. A rasarit, in schimb, o stea a cinematografiei internationale: Cristian Mungiu, cel care a cucerit lumea cu tulburatorul sau film „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”. Si, dupa multa vreme, o nationala de fotbal care s-a calificat - aproape la pas - la Campionatul European de Fotbal.

FILM

„432” - drumul de la Cannes spre Oscar

Drama comunismului salbatic al anilor '80 incape intre peretii unei camere de hotel. Pelicula lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, reda frica in stare pura - indiferent ca vorbim despre cele doua studente hotarate sa duca la sfarsit un avort sau despre atmosfera de la o aniversare in familie. Filmul a castigat in mai Trofeul „Palme d'Or” la Festivalul de la Cannes, caruia i s-a adaugat chiar de 1 Decembrie premiul pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor, la Berlin. Ar putea fi prima pelicula de la noi care sa candideze la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, in februarie anul viitor. Celalalt succes al cinematografiei romanesti la Cannes, filmul „California Dreamin' (nesfarsit)”, regizat de regretatul Cristian Nemescu, a primit la Cannes distinctia „Un Certain Regard”.

POLITICA

Romanul, alegator absent

De voie, de nevoie, Traian Basescu s-a intors in mai la popor. Miza a fost ramanerea in functie, dupa ce parlamentul - redus in campanie la celebrul „322” - s-a pronuntat in favoarea suspendarii sale dupa la fel de celebrul scandal „Biletelul”. Cat timp Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a condus destinele Romaniei, Basescu a facut bai de multime, bune pentru mentinerea vigorii politice. Desi votul a fost invalidat pentru ca nu s-a intrunit majoritatea, optiunea romanilor a fost clara: peste 74a dintre cei care s-au prezentat la urne au fost impotriva demiterii. Absenteismul a fost cuvantul-cheie si la celelalte scrutine din 2007: cel pentru Parlamentul European, care a marcat victoria partiala a fostului Partid Democrat, si cel cerut de presedinte, pentru impunerea alegerilor uninominale: 27a, respectiv 22a dintre romani s-au prezentat la urne.

METEO

Cod rosu de canicula

Romania s-a sufocat: seceta din iulie anul trecut a fost comparata cu cea din '46. Termometrele s-au oprit in unele zile la 40 de grade Celsius, multi oameni s-au prabusit pe strada, recoltele au avut si ele de suferit. Din cauza inlocuirii oazelor de racoare ale parcurilor cu asfalt sau betoane in ultimii ani, Capitala a fost printre cele mai afectate zone. Specialistii au vorbit despre schimbari climaterice pe termen lung, subliniind faptul ca tara noastra se indreapta spre o clima de tip mediteraneean.

Ploile abundente din toamna au mai stins intrucatva temerile: meteorologii spun ca a fost refacuta cantitatea de apa din sol, iar cel putin recolta de anul viitor nu se afla in pericol.

DOLIU

Moartea Patriarhului

Pe 30 iulie s-a stins Patriarhul Teoctist. Zeci de mii de oameni au trecut pe la Dealul Mitropoliei, pentru a-si lua ramas-bun de la conducatorul Bisericii Ortodoxe care a facut trecerea de la comunism la democratie. Anul 2007 a fost un an al doliilor in mai toate domeniile: scriitorul Octavian Paler, jurnalistii Vanda Condurache, Jeana Gheorghiu si Ralu Filip - presedintele Consiliului National al Audiovizualului, actorii Florian Pittis, Adrian Pintea si Ioan Fiscuteanu, baritonul David Ohanesian, cantaretul Gil Dobrica, compozitorul Serban Georgescu, „Mopsul” dinamovist Florea Dumitrache si „Gascanul” pitestean Nicolae Dobrin, medaliata olimpica la atletism Maria Cioncan, politicienii Antonie Iorgovan - autor al Constitutiei din 1991, si Dan Iosif - revolutionarul fidel lui Ion Iliescu au incetat din viata in anul ce s-a incheiat.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.