Magistratii romani vor putea comunica in mod direct, incepand de sambata, cu autoritatile judiciare din alte state membre ale Uniunii Europene, astfel ca procurorii si judecatorii pot face audieri prin videoconferinte, pot cere informatii despre conturi sau pot declansa proceduri de interceptare
De la 1 decembrie a intrat in vigoare, pe teritoriul Romaniei, Conventia din 29 mai 2000 privind asistenta judiciara reciproca in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene si Protocolul aditional la aceasta, din 16 octombrie 2001.

Astfel, autoritatile judiciare din Romania vor putea comunica in mod direct cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene referitor la transmiterea cererilor de asistenta judiciara si la comunicarea prin posta, direct catre destinatar, a actelor de procedura.

De asemenea, judecatorii si procurorii vor putea comunica direct cu autoritatile judiciare din alte state membre UE, fara a mai fi necesara intermedierea prin Ministerul Justitiei sau prin Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, Conventia reglementeaza forme moderne de asistenta judiciara, precum audierile prin videoconferinta, anchetele sub acoperire, livrarile supravegheate, interceptarile de telecomunicatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.