Dupa zicala “Pestele de la cap se impute”, intregul aparat al Ministerului Sanatatii se degradeaza, odata cu starea de sanatate a pacientului roman.
O radiografie clara a sistemului de sanatate din Romania arata astfel: in timp ce ministrul Eugen Nicolaescu isi piaptana chipul in steagul UE, prin “lauda de sine” si prin strangerea de semnaturi pentru sensibilizarea europenilor, bolnavii romani si medicii capabili fug ca potarnichile, pe usa din vest a tarii, pentru conditii mai bune. Cei care, din lipsa banilor, sunt condamnati sa se trateze in tara, risca sa fie externati din spitale, mai bolnavi decat la internare.

Cazurile de mal-praxis incep sa iasa la iveala pentru ca “legea tacerii” a mafiei din sanatate nu prea mai functioneaza - medicii care inchid ochii la greselile colegilor devin complici si, in scurt timp, ar putea chiar sa imparta aceeasi celula... Colegiul Medicilor din Romania (CMR), forul care ar trebui sa judece si sa garanteze profesionalismul medicilor, nu mai are niciun fel de credibilitate pentru ca, la majoritatea sesizarilor, raspunde cu “mortu-i vinovat!”. Si mai sus, abuzurile ajung pe masa judecatorilor care, nici ei, nu au vreun interes sa dea o decizie “in interesul legii”.

“Mortu-i vinovat!”

In fiecare an, colegiile medicilor din toata tara primesc mii de plangeri din partea bolnavilor macelariti prin neglijenta doctorilor, informeaza RealitateaTv. Cu greu, cu foarte mult greu, acestia ridica un pix si spun ca “nu este adevarat”. Cat despre ancheta, nici nu poate fi vorba - corb la corb nu scoate ochii! Din toate reclamatiile, cele mai multe sunt inregistrate in Capitala, dar nu pentru ca medicii de aici sunt mai slabi ca cei din provincie, ci pentru ca pacientii isi cunosc mai bine drepturile. In majoritatea cazurilor, bolnavii acuza ca neglijenta doctorilor nu doar le agraveaza suferinta, ba chiar le pune viata in pericol. Dupa ce sunt operati “cu ciobul” a la Ciomu, cusuti ca pe saci, cu deseuri sanitare uitate in ei, si indopati cu medicamentele unui anumit producator, pacientii isi alina durerile apoi prin cersirea dreptatii la Colegiul Medicilor si la portile judecatoriilor. Acestia asteapta luni de zile, poate chiar ani, pana cand cazurile lor sa fie “analizate” de seful medicilor sau de un anumit judecator, numit absolut aleatoriu, prieten bun, absolut intamplator, cu medicul acuzat de vatamare corporala grava.
In acest acest an, la Colegiul National al Medicilor au ajuns 122 de reclamatii, dupa ce pacientii sau medicii nu au fost multumiti de deciziile luate la nivelul judetelor, insa doar 23 de medici au fost sanctionati. In realitate insa, cazurile de neglijenta sunt de ordinul miilor, intalnite in fiecare zi, in orice spital, iar dosarele in care se face dreptate, “prea putine-s norocoase”.

Spitalele, bombe biologice!

Daca ne-am lua dupa normele Uniunii Europene, majoritatea spitalelor din Romania ar trebui sigilate si acoperite pentru totdeauna cu sarcofag de beton, precum centrala nucleara de la Cernobil. Cel putin in judetul Brasov, 12 din cele 15 spitale ar trebui inchise nu pentru ca gem de pacienti, ci pentru ca bolnavii sunt tratati in conditii inumane: cladiri vechi, mizerie, personal insuficient si dotari aproape inexistente. De sus, din varful piramidei, conducerea Casei de Asigurari de Sanatate din Brasov isi da cu parerea unui specialist indepenedent si sustine ca aceste unitati sanitare ar trebui inchise, fiindca nu corespund normelor europene. “Dupa parerea mea, acestea trebuie daramate, inchise si construite altele noi. Iar acestea sa fie transformate in orice altceva”, a sustinut Paul Becheanu, director CAS Brasov.
De exemplu, spitalul de Pneumoftiziologie din Brasov a fost construit in urma cu mai mult de 80 de ani - peretii au igrasie si bacterii, ploua prin acoperis, mobilierul este vechi, usile se mai tin intr-o balama, incalzirea se face cu sobe cu gaz, iar pacientii stau la coada, ca sa fie transportati cu cele trei masini, dintre care doua trebuie casate.

Despre cadrele medicale, ce sa mai vorbim - putine si foarte scumpe... Conducerea spitalului spune ca nu are cum sa respecte normele europene nici in privinta dotarilor si a organizarii spatiului, pentru ca structura cladirii nu permite redimensionarea incaperilor. Astfel ca, in timp ce pacientii romani sunt mancati de paduchi, normele europene prevad instalarea lifturilor in orice unitate medicala care are mai mult de un etaj si existenta de grupuri sanitare in fiecare camera.

Cu toate acestea, Romania este fruntasa in Europa... la mortalitatea infantila - 73% din copii care au decedat in 2006, s-au stins in spitale! Tot la Brasov, circa 300 de copii nascuti in luna trecuta risca sa se imbolnaveasca de hepatita B in primele 24 de ore de viata, deoarece maternitatea nu mai beneficiaza de dozele de vaccin HB necesare pentru imunizarea micutilor, informeaza A.M.Press. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Brasov spun ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca Ministerul Sanatatii a intarziat desemnarea castigatorilor licitatiilor organizate in acest sens.

Domnule ministru Eugen Nicolaescu, de ce nu plecati si dumneavoastra la munca, in strainatate?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.