PF Daniel a dublat costurile megaconstructiei, care sint evaluate acum la 400 de milioane de euro. Acestei sume i se adauga valoarea terenului, peste 300 de milioane de euro, si alte cheltuieli.

Construirea Catedralei Mintuirii Neamului, a carei piatra de temelie va fi pusa joi de Patriarhul Daniel, va costa de doua ori mai mult decit prevedea proiectul initial, adica circa 400 de milioane de euro, conform unei estimari a Patriarhiei. La aceasta se adauga cele 11 hectare de teren primite cu titlu gratuit de Patriarhie printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului din 2005, teren a carui valoare de piata ajunge, potrivit analistilor imobiliari, la mai bine de 300 de milioane de euro.

Purtatorul de cuvint al BOR, parintele Constantin Stoica, sustine ca circa 200 de milioane de euro vor fi platiti doar pentru ridicarea „la rosu“ a lacasului de cult, ce se va intinde pe aproape doua hectare, adica constructia propriu-zisa, in timp ce tot atitia bani vor fi cheltuiti pentru „lucrarile de finisaj, pictura, impodobirea lacasului si instalarea retelei electrice si a incalzirii, activitati care ar putea dura inca trei ani“. Acesta a precizat ca in pridvorul Catedralei „vor fi pictate biserici si manastiri din toate provinciile tarii, pentru ca orice roman venit la Bucuresti, care viziteaza Catedrala, trebuie sa se regaseasca in noua constructie“.

Cele 400 de milioane de euro estimate pentru construirea viitoarei Catedrale depasesc, spre exemplu, cu mult cele 120 de milioane de euro prevazuti a fi platiti pentru reconstructia Stadionului National, arena ale carei tribune ar urma sa gazduiasca din 2010 circa 55.000 de spectatori.

In Catedrala Mintuirii vor putea intra aproximativ 5.000 de persoane, proiectul prefigurind si o piata pentru un numar mare de credinciosi. Ansamblul arhitectural va cuprinde Catedrala, asezamintele patriarhale si un parc public. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, intrarea se va face dinspre Ministerul Apararii, constructia fiind vizibila si de pe Dealul Mitropoliei, se arata in proiectul Administratiei Patriarhale. Suprafata construibila este de sase hectare, restul terenului fiind folosit ca „spatiu de protectie“. Potrivit lui Stoica, lucrarile de ridicare a Catedralei ar putea incepe in primavara anului viitor, dupa ce proiectul va fi definitivat, iar Primaria Capitalei va rezolva si chestiunea celor aproape patru hectare de teren din cele 11, care sint revendicate de fostii proprietari.

Terenul trecut gratuit de Guvern in proprietatea BOR, prin Ordonanta de Urgenta nr. 19/2003, nu ar fi primul ajutor primit de Biserica Ortodoxa de la stat pentru inaltarea Catedralei. Recent, Executivul a alocat 10 milioane de euro pentru constructie, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti platind la rindul sau Planul de Urbanism Zonal, aferent proiectului, in valoare si el de aproximativ 100.000 de euro. Mai mult, senatorii au adoptat la inceputul lunii septembrie un proiect de lege care obliga Guvernul sa achite jumatate din factura de plata a viitoarei Catedrale, initiativa aflindu-se in prezent pe masa deputatilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.