O regie a Serviciului Roman de Informatii intretine si monitorizeaza functionarea sistemului de vot al Camerei Deputatilor.

Actualul sistem electronic de vot al Camerei Deputatilor a fost implementat si este in continuare monitorizat de RASIROM, o regie aflata in subordinea Serviciului Roman de Informatii.

Situatia a surprins neplacut o parte din conducerea acestei Camere, care si-a manifestat suspiciunile in legatura cu posibila supraveghere a modalitatii de vot de catre un serviciu de informatii, totul in numele bunei functionari tehnice a acestui sistem.

Problema sistemului electronic de vot a fost ridicata luni, in cadrul Biroului Permanent al Camerei, pe fondul necesitatii verificarii cartelelor de vot.

„Asta-i culmea"

Potrivit stenogramei de sedinta, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a infuriat la aflarea vestii ca siguranta tehnica a acestui sistem este asigurata de RASIROM, o regie subordonata SRI. „Asta-i culmea! Cum sa stea doi reprezentanti ai Directiei tehnice sa supravegheze sistemul de vot?
Vine Regia RASIROM a Serviciului Roman de Informatii, care inteleg ca si asa sta pe acolo, si nu inteleg ce cauta in aceasta cladire Serviciul Roman de Informatii, sa supravegheze sistemul de vot si modul in care voteaza parlamentarii?! (...) Parerea mea este ca nu au ce cauta serviciile de informatii in Parlament, pentru ca noi aici ne exprimam in baza unui mandat constitutional, care nu face obiectul competentelor Serviciului Roman de Informatii", a declarat Olteanu.

Singurul care a luat apararea RASIROM, si implicit a SRI, a fost democratul Cristian Radulescu. Potrivit acestuia, SRI are dreptul legal sa desfasoare „activitati conexe economice - crescatorii de fazani, de vulpi -, precum si aceasta regie, care se ocupa de chestiuni electronice". Deputatul PD a pledat cauza tehnicienilor, simpli specialisti, „si nu niste SRI-isti".

„Noi avem un contract cu regia, care presteaza astfel de activitati si servicii si face aparate de ultima generatie, de toate felurile. Nu avem un contract cu SRI. Nu este vorba, zic eu, sa ne controleze pe noi cum votam!", a incercat sa explice Radulescu.

Recomandari si drept de monopol pentru SRI

Potrivit secretarului general al Camerei, Georgeta Ionescu, SRI a fost cel care, tot prin RASIROM, a primit in 2001, prin incredintare directa, contractul de implementare a sistemului integrat de supraveghere si de protectie a Palatului Parlamentului, in virtutea unui drept de monopol consfintit si de o hotarare a CSAT. „Sistemul de protectie a Palatului Parlamentului a fost asigurat de SRI prin incredintare directa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.