Intr-un timp-record, Guvernul Romaniei si cel al Republicii Ungare au aprobat toate cele 15 protocoale propuse si au semnat cinci.

Discutiile celei de-a treia sedinte comune a guvernelor Romaniei si Ungariei s-au desfasurat la Sibiu pe un ton amical, cu multe stringeri de mina si zimbete largi si in care omologii roman si ungar nu s-au ferit sa-si adreseze apelative prietenesti. La finalul discutiilor, primul-ministru ungar Ferenc Gyurcsany a afirmat ca a gasit in premierul roman Calin Popescu Tariceanu „un partener deosebit“.

Intilnirea de ieri ridica bariera intre pietele de munca din cele doua tari, iar Ungaria va deschide complet, de la 1 ianuarie 2008, piata muncii pentru cetatenii romani. „Orice cetatean roman cu studii profesionale, indiferent de meserie, are acces liber la piata de munca din Ungaria“, a promis premierul Gyurcsany. In prezent, romanii se pot angaja in Ungaria in patru domenii, care cuprind 284 de specializari.

„Salut decizia Ungariei, dar nu pentru ca mi-as dori ca lucratorii romani sa plece in Ungaria sa munceasca, ci pentru ca libertatea de circulatie a fortei de munca este un principiu european. Romania are un deficit de forta de munca, iar plecarea lucratorilor romani ar fi ultimul lucru pe care mi-l doresc“, a afirmat Tariceanu, care a considera ca acordul incheiat este unul liberal.

La curent cu evenimentele din Italia, Ferenc Gyurcsany nu se teme de o invazie a romanilor in Ungaria pentru ca tara vecina nu i-a atras in numar mare nici imediat dupa aderare. „Muncitorii au mers mai departe, pentru ca nu Ungaria este tara in care doresc sa lucreze“, crede reprezentantul ungar, care crede ca nu sint necesare tensiuni „reale sau imaginare“ precum cele de care a citit in presa.

Construirea unei linii ferate de mare viteza intre Budapesta, Bucuresti si Constanta este prioritara, in timp ce localitatile din apropierea granitei de vest au nevoie de drumuri scurte care sa le lege de frontiera si de constructia si restaurarea podurilor peste Crisuri. Tot in domeniul infrastructurii, cele doua guverne au convenit realizarea drumului rapid Satu Mare - Nyiregyhaza pentru care a fost deja elaborat studiul de fezabilitate, iar in luna aprilie 2008 va fi deschisa finantarea.

Romania si Ungaria si-au propus sa coopereze in vederea realizarii gazoductului Nabucco, proiect sprijinit de Comisia Europeana, dar pe care reprezentantul ungar il vede dificil de realizat. „Este un aspect fata de care noi nu avem putere. Romania are resurse proprii de gaze, iar preturile romanesti pentru gaze sint mult mai mici decit cele maghiare“, a declarat Ferenc Gyurcsany.

Reprezentantul de la Budapesta a dorit sa sublinieze ca statul ungar are o responsabilitate fata de etnicii maghiari din Romania si a acuzat Pardidul Democrat din Romania ca nu sustine legea minoritatilor. „Prietenii romani sa vada doar situatia reala. Cum nu ii este indiferent Romaniei de romanii din alte tari, la fel facem si noi“, a declarat premierul ungar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.