Demisia ministrului agriculturii Traian Remes a intervenit la o zi dupa ce Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania ca risca sa piarda 25% din fondurile pentru agricultura daca nu isi rezolva problemele in termen de o luna

Pozitiile mai multor oficiali europeni au aratat ca Bruxelles-ul nu are in vizor in mod special cazul lui Remes, ci mai degraba depasirea deficientelor din justitie si agricultura. Comisia Europeana nu este interesata de numele ocupantului functiei ministrului agriculturii, ci de rezolvarea problemelor din acest domeniu, iar in minister exista oameni care stiu ce trebuie facut, a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al comisarului pentru agricultura. „Nu comentam despre cine este ministru, nu ne intereseaza numele ocupantului acestei functii, noi suntem interesati ca tot ceea ce trebuie facut in agricultura sa fie facut“, a spus purtatorul de cuvant al comisarului Marianne Fischer-Boel.

Intrebat daca noul ocupant al functiei de ministru al agriculturii va putea rezolva intr-o luna - timpul acordat de Comisia Europeana Bucurestiului pentru solutionarea deficiente
lor semnalate in raportul de audit si prezentate miercuri in sedinta comisarilor - Mann a subliniat ca exista in minister „oameni care stiu ce trebuie facut“. „Nu putem spune daca noul ministru va fi capabil sa rezolve intr-o luna aceste probleme, pe noi ne intereseaza doar solutionarea lor si speram ca Romania sa fie capabila sa o faca“, a conchis acesta.

Tratatul de aderare a Romaniei prevede reducerea platilor cu 25%, daca sistemele infiintate pentru a asigura plata corecta a ajutoarelor pentru agricultori sunt atat de ineficiente, incat afecteaza functionarea corespunzatoare a intregului sistem. Viitorul ministru al agriculturii va trebui sa dea un raspuns pana pe 9 noiembrie la solicitarile Bruxelles-ului legate de remedierea lipsurilor grave din sistemul administrativ si de control.

Remes, o piesa in raportul pe justitie

Cazul lui Remes ar putea face obiectul viitorului raport al Comisiei Europene (CE) privind progresele inregistrate in justitie, asteptat in primavara lui 2008, potrivit lui Mark Gray, purtatorul de cuvant al Secretariatului General al CE. Totodata, cabinetul comisarului pentru justitie Franco Frattini nu a comentat demisia lui Remes, suspectat de coruptie, aratand doar ca monitorizarea justitiei si a luptei anticoruptie continua.

„Nu putem vorbi despre un caz particular, dar este bine ca Romania lupta impotriva coruptiei“, a declarat Ricardo Mosca, ofiterul de presa al cabinetului comisarului Franco Frattini, citat de NewsIn. Evaluarea este continua si orice mesaj pe care l-ar da Comisia acum ar fi contraproductiv, a completat Mosca.

Dupa raportul din iunie, CE a decis continuarea procesului de monitorizare a justitiei pentru inca 12 luni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.