Guvernul a schimbat obedientii din Comisia prezidentiala cu 0 magistrati . Lovitura pentru Basescu e grea, dar nu mortala , dar Constitutia ii da dreptul presedintelui sa ia ce decizie vrea

In Monitorul Oficial nr. 678 a fost publicata, joi seara, Ordonanta de Urgenta nr. 95/2007 prin care, la initiativa ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost modificate o serie de articole ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Ordonanta, semnata de premierul Tariceanu si ministrul Tudor Chiuariu, a dat o lovitura grea intereselor presedintelui Traian Basescu, deoarece actul normativ a desfiintat intreaga componenta a actualei Comisii speciale de la Cotroceni, stabilind ca in 30 de zile, membrii acesteia - numiti pana acum pe criterii politice - sa fie inlocuiti cu magistrati alesi de CSM. E un sah, dar trebuie tinut cont ca Legea fundamentala ii da dreptul lui Basescu sa dea ce aviz vrea, fara sa tina cont de parerea Comisiei.

Garantii de impartialitate si competenta

Desi, la prima vedere, Ordonanta initiata de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, pare impopulara in ceea ce-l priveste (putand fi calificata de cei care nu cunosc indeajuns problema drept o fuga de raspundere), in realitate, actul normativ nu face decat sa amane cu 30 de zile functionarea Comisiei speciale de la Cotroceni, termen in care Consiliul Superior al Magistraturii va desemna o alta comisie, formata din cinci judecatori. In componenta actuala, Comisia speciala de la Cotroceni, alcatuita din trei functionari numiti de ex-ministrul Justitiei, Monica Macovei si doi functionari numiti de ex-ministrul de Interne Vasile Blaga, nu oferea nici un fel de garantii de impartialitate, obiectivitate si competenta profesionala.

Toti membrii acestei comisii erau suspicionati pe buna dreptate ca servesc intereselor presedintelui Romaniei, deoarece au fost desemnati de amicii declarati ai lui Basescu (Macovei si Blaga). In alta ordine de idei, respectivii functionari nu au nici un fel de pregatire juridica de specialitate, in materia dreptului penal, care sa garanteze ca pot interpreta fara gres probele din dosarele penale depuse de DNA, astfel incat sa avizeze cu temeinicie cererile de inceperea urmarii penale impotriva unui ministru sau altul. Si nu in ultimul rand, anumiti membri ai Comisiei se afla in vadit conflict de interese, deoarece au facut recent declaratii publice in care il blamau pe actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, caruia DNA i-a cerut avizarea inceperii urmaririi penale.

In fapt, desi prevazuta de lege, Comisia de functionari (care pot fi lesne santajati cu demiterea din functie pentru ca nu au inamovibilitatea de care se bucura judecatorii) este o aberatie juridica, intrucat ea se substituie Justitiei, si decide cu privire la o faza procesuala penala de maxima importanta, respectiv declansarea urmaririi penale.

Prevederile Ordonantei

Concret, Ordonanta 95/2007 dispune inlocuirea celor cinci functionari ai comisiei cu cinci judecatori, desemnati de CSM si numiti ulterior prin decret prezidential. Potrivit Ordonantei, comisia speciala actuala isi inceteaza activitatea pana la numirea celor cinci judecatori. Adica in maximum 30 de zile. Prezenta judecatorilor in aceasta comisie va oferi garantiile de impartialitate si competenta profesionala, fara a mai exista pe viitor suspiciuni ca decizia luata in privinta unui ministru sau altul poate fi influentata politic. Cel putin teoretic. O noutate introdusa de Ordonanta este aceea ca presedintele Romaniei, in situatia in care nu va fi de acord cu raportul prezentat de comisie la adresa unui ministru pentru care se cere urmarirea penala, nu va putea lua decizia de incepere a urmaririi penale decat motivat. Mai precis, prin redactarea unui act, argumentat cu probe, care va fi adus "de indata la cunostinta publica", prin comunicarea lui catre presa, de catre Administratia Prezidentiala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.