Ce credibilitate mai poate avea Justitia autohtona devenita recent europeana, in contextul in care influenta politicului asupra sa este devastatoare? Pentru imaginea ei, pentru cea a Romaniei?

Ce incredere mai poate avea un simplu cetatean care asteapta, teoretic, un verdict corect? “Razboiul“ pe care Directia Nationala Anticoruptie l-a declansat impotriva tuturor, CSM, Ministerul Justitiei, ministri, parlamentari, ar trebui sa aiba legatura, exclusiv, cu lupta anticoruptie, singurul domeniu de activitate al institutiei. Din pacate, implicarea acesteia in luptele politice si in discreditarea adversarilor unora care au promis ca in Romania va curge lapte si miere, este de neacceptat. Este inadmisibil ca lupta anticoruptie capata culoare politica, ca aceasta institutie care a fost privita cu incredere de catre cei multi s-a lasat tarata in acest tip de dispute. Disensiunile dintre cei care ar trebui sa imparta dreptatea in Romania trebuie sa inceteze urgent. Orgoliile, implicarea in jocurile politice doar pentru a-ti pastra o functie efemera, este, de asemenea, de neconceput. Credibilitatea unui om politic trebuie sa derive din competenta si respectarea promisiunilor, fara sa aiba legatura cu actiuni in Justitie care au un evident substrat politic.

"Oricum ar fi, nu-i bine si la cat de oarba e Justitia, ar trebui sa fie direct proportional si... surda! "

Ori ca e de parada, adica sa se distreze alde gura-casca, ori ca a inceput o noua dosariada, ceea ce se intampla intre DNA si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, duce justitia din Romania daca nu pe culmile disperarii, cel putin ale penibilului. Chiuariu spune ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) nu este altceva decat un instrument pentru ambitiile personale sau politice ale unor persoane, adaugand ca Romania a revenit, dintr-un anumit punct de vedere, la practicile anilor '50. Ministrul Justitiei mai spune ca unele dosare sunt tinute, nu sunt trimise in judecata sau clasate doar pentru a fi “scoase” la momentul potrivit, incalcandu-se astfel drepturile omului. In opinia sa, anumiti procurori nu incearca doar sa gaseasca adevarul, ci sa fie arbitrii jocului politic. De partea cealalta a baricadei, DNA arunca si cu rosii in Chiuariu. Seful acestei institutii, adica Daniel Morar, considera ca ministrul Justitiei, “nu poate fi impartial la aprecierile pe care le face la adresa DNA, deoarece este cercetat de aceasta institutie”. Si ca sa plateasca niste polite mai vechi, pentru care acum a venit data scadenta, Morar si-a adus aminte de gestul ministrului, Chiuariu de a cere scoaterea din raportul de tara a unor pasaje in care activitatea DNA era apreciata. Si tot asa, si da-i si lupta pe la televizor, prin paginile ziarelor, dar sa ne vedem de treaba noastra, ma rog, a lor, adica aia pentru care sunt platiti si unul si altul, nici pomeneala.
DNA face anchete mai mult pentru publicul telespectator. In orice alta tara, cat-decat civilizata, cand un procuror ancheteaza o anumita persona, cand intocmeste un dosar, nu stie nici dracu`. La noi, in schimb, daca vrei sa afle toata lumea cine pe cine ancheteaza, il intrebi pe Daniel Morar si-ti spune tot. Inclusiv ca se mai converseaza, la telefon si in fapt de seara, cu presedintele Basescu, care asculta... si actioneaza in consecinta. Nu spunem ca o fi asa, doar presupunem. Robin Hood, alias Chiuariu, zice ca totul e politic, si DNA sufla in panzele corabiei Cotroceni. Basescu, ca sa nu piarda nicio ocazie de a tacea din gura, ii raspunde lui Chiuariu ca se discrediteaza si pe el, si Justitia, si ca vorbeste gura fara el. In tot acest circ mediatic, mai apare si Consiliul Superior al Magistraturii, cu intentii bune, dar de care nu asculta nimeni. Precizarea importanta fiind aceea ca procurorii DNA nu actioneaza asa dupa cum le dicteaza lor constiinta, ci conform unor legi si norme. Suspecta este insa pozitia Uniunii Europene, mai bine zis, absenta ei. La orice mic conflict si scandal, lansat prin Justitia romaneasca, oficialii europeni, in primul rand comisarul Franco Frattini, mai dadea cate un interviu. Isi facea griji omul, ce mai. Acum, pauza, nada. Suspect este si faptul ca, de la raportul privind justitia si afacerile interne, adica de cand Chiuariu ar fi cerut sa dispara din raport aspectele laudative la adresa DNA, UE nu mai zice nimic. La vremea respectiva, Chiuariu era deci acuzat ca a facut lobby anti-DNA la Bruxelles. Si asta se intampla prin vara. De atunci, o tinem tot intr-un scandal, DNA versus Chiuariu. Scandal din care pierde, fara indoiala Justitia, sau daca ceea ce se intampla acum la noi se poate chema asa.
La fel de suspecta este si lipsa de reactie a fostului ministru Monica Macovei, pentru ca si ea a fost tinta atacurilor lui Chiuariu. Astfel, din trei cuvinte rostite, unul era “Macovei”. Oricum, le uram succes macedonenilor in lupta cu coruptia si daca vor sa faca precum noi, ca noi sa pateasca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.