Ministrul Justitiei si-a acuzat ieri predecesorul, Monica Macovei, ca in 2005 ar fi trucat licitatia de realizare a auditului la PNA. Principala sa acuzatie se intemeiaza insa pe o eroare de dactilografie

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ieri ca lupta anticoruptie s-ar fi bazat pe o licitatie trucata, intrucit raportul de audit cerut de UE si elaborat de Freedom House la inceputul anului 2005, contra sumei de 38.000 de euro, ar fi fost realizat inca din 2004, in timp ce Ministerul Justitiei a organizat o licitatie abia in 2005. Chiuariu a prezentat drept proba in sprijinul acestei acuzatii faptul ca, la pagina 175 a raportului, era scris ca documentul „a fost redactat in perioada 1 februarie - 15 martie 2004“, deci cu aproape un an inaintea organizarii licitatiei, adica 10 ianuarie 2005.

Freedom House a replicat aratind ca mentionarea anului 2004 in finalul raportului este o simpla eroare de dactilografiere, intrucit pe parcursul documentului sint mentionate evenimente ulterioare datei de 15 martie 2004. Sint mentionate inclusiv acte normative adoptate dupa 15 martie 2004, cum este legea CSM, din iulie 2004. Mai mult, autorii raportului mentioneaza chiar si evenimente petrecute la inceputul anului 2005, cum e, de pilda, la pagina 72, cind constata ca, in 26 ianuarie 2005, Corpul de Control al primului-ministru l-a demis pe seful Agentiei Domeniului Statului.

In al doilea rind, Chiuariu a acuzat Freedom House ca si-ar fi depus oferta cu citeva ore inainte de a fi invitata oficial sa participe la licitatie. „Prin procesul-verbal de deschidere a ofertelor, Comisia de evaluare a consemnat faptul ca s-a depus la sediul organizatorului oferta firmei Freedom House cu numar de inregistrare din 10 ianuarie 2005, ora 9.00. Invitatia de participare catre Freedom House a fost transmisa prin fax pe 10 ianuarie 2005, ora 13.47, conform raportului de comunicare a faxului“, a spus ministrul, fara a explica insa in ce ar consta ilegalitatea, intrucit inca din 7 ianuarie ministerul declansase, printr-un comunicat, procedura de a organiza selectia de oferte. In replica, Cristina Guseth, presedintele Freedom House Romania, a declarat ca, potrivit documentelor aflate la sediul organizatiei, oferta a fost depusa la minister pe 17 ianuarie, sub numarul de inregistrare 4.216, si nu pe 10 ianuarie, cum sustine Chiuariu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.