In timp ce Guvernul de la Bucuresti anunta infiintarea unei companii mamut in sectorul energetic, care sa regrupeze productia, distributia si transportul, Comisia Europeana (CE) ia masuri pentru divizarea marilor grupuri energetice, precum E.ON si Electricite de France
CE a adoptat deja un proiect de masuri care prevede separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, cu scopul cresterii concurentei.
Companiile de utilitati vor fi obligate sa vanda retelele de distributie a energiei sau sa transfere controlul asupra acestora unor operatori independenti. Potrivit reprezentantilor CE, masurile vor contribui la accesul mai usor al unor noi firme in sectorul energetic.
Executivul comunitar cere statelor membre sa-i acorde dreptul sa respinga prin veto incercarile unor companii din afara Uniunii de a prelua participatii mari sau chiar controlul asupra retelelor de gaze si electricitate din Europa. Comisia a propus adoptarea unei clauze de salvgardare pentru ca astfel de achizitii sa fie conditionate de respectarea reglementarilor comunitare in domeniu. Printre companiile vizate de propunere se afla grupul rus Gazprom si compania algeriana Sonatrach.
Gazprom a subliniat, intr-un comunicat emis inainte de publicarea propunerilor Comisiei, ca este un furnizor stabil de gaze pentru Uniunea Europeana si doreste sa aiba un cuvant de spus in stabilirea noilor reglementari.
Comisia Europeana insista de multa vreme pentru obligarea companiilor sa vanda retelele de distributie a energiei.
Noua strategie energetica a Romaniei, adoptata la inceputul lunii, prevede regruparea unitatilor de productie si distributie a energiei electrice ramase in portofoliul statului, intr-o companie-mamut.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.