Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis la inceputul acestei saptamani, rejudecarea contestatiei lui Adrian Nastase la decizia de respingere a plangerii sale fata de rezolutia prin care a fost scos de sub urmarire penala in dosarul Zambaccian, diplomatul Ioan Paun
Nastase l-a protejat vreme indelungata pe delatorul Paun, tinand sub tacere apartenenta acestuia la Serviciul de Informatii Externe. Fostul consul general al Romaniei la Shanghai, prieten apropiat al familiei Nastase, a acceptat sa dea mai multe declaratii procurorilor DNA, dupa ce s-a descoperit ca tocmai el a coordonat "transporturile chinezesti" fara taxe vamale. SIE stia despre ilegalitati inca din anul 2004, dar nu a facut nimic. L-au scos basma curata pe Paun.
Dosarul Zambaccian a mai beneficiat, de asemenea, de "confidentele" patronului firmei Romaqua Grup, Octavian Cretu. Acesta a acceptat sa poarte tehnica de inregistrare la una din intalnirile cu bunul sau prieten Adrian Nastase.
Alaturi de Adrian si Dana Nastase (trimisi in judecata pentru mai multe infractiuni de coruptie prevazute de Legea 78/2000), in dosarul Zambaccian figura si fostul consul general Ioan Paun, acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea unor documente falsificate. In noiembrie 2006, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au scos de sub urmarire penala pe fostul consul general al Romaniei la Shanghai Ioan Paun, dupa ce a pus la dispozitia anchetatorilor mai multe informatii nefavorabile lui Nastase.
Paun s-a autodenuntat si a dat mai multe declaratii procurorilor in legatura cu familia Nastase. El le-a spus procurorilor ca valoarea totala a bunurilor aduse din China de cuplul Nastase s-ar fi ridicat la 611.000 dolari. Presa centrala a relatat ca dupa inceperea anchetei in dosarul Zambaccian, Ioan Paun a acceptat sa mearga in China pentru a le aduce procurorilor dovezi referitoare la transporturile speciale ale sotilor Nastase.
Cu aceasta ocazie, autoritatile au lasat sa se inteleaga ca "diplomatul" Paun a fost scos basma curata dupa ce l-a turnat pe Adrian Nastase. Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa.
SIE stia de containerele lui Nastase inca din 2004
Ofiterii de contraspionaj extern au raportat inca din 2004 in Centrala despre afacerile familiei Nastase de la Consulatul Romaniei la Shanghai. De fiecare data, cei care au raportat despre caz au fost indepartati, iar rapoartele contraspionajului extern au fost blocate. Cand a izbucnit scandalul, toata vina a fost aruncata asupra consulului general Ioan Paun. Acesta nu a fost de acord sa iasa drept tap ispasitor din afacere si l-a amenintat pe prim-adjunctul SIE, generalul Silviu Predoiu, ca da totul in vileag. In cele din urma, Ioan Paun a decis sa-l toarne pe prietenul sau Nastase, cu conditia ca procurorii DNA sa-l scoata de sub urmarirea penala. Ofiterul a fost retras de la post din China si scos la pensie din SIE.
Serviciu contra serviciu
Adrian Nastase l-a protejat pe denuntatorul sau, Ioan Paun din mai multe motive. Paun a fost consul general al Romaniei pana in 2005, apoi a fost detasat la MEC, consilier economic. "Diplomatul", ofiter SIE sub acoperire este cel care s-a ocupat de faimoasele "chinezarii" ale fostului premier Adrian Nastase. Peste 20 de containere cu marfa au fost trimise in Romania, prin valiza diplomatica, fara taxe vamale, cu acceptul Centralei Serviciului de Informatii Externe.
Ioan Paun l-a servit pe Nastase din recunostinta. Fostul premier l-a promovat si sustinut pe Ioan Paun in SIE, la recomandarea unor generali SIE, simpatizanti PSD.
Confidentele "prietenului" Octavian Cretu
Pentru a-l salva pe Ioan Paun, conducerea SIE l-a convins pe Octavian Cretu (patronul Romaqua Grup S.A. Borsec), prieten cu diplomatul, dar si cu familia Nastase sa colaboreze cu procurorii. Astfel, Adrian Nastase a aflat cu surprindere ca in dosarele Zambaccian si Eurografica, procurorii DNA s-au folosit de inregistrarea intalnirii private pe care politicianul a avut-o in cursul lunii aprilie 2006 cu prietenul sau Cretu. Acesta fusese contactat de DNA si a acceptat sa poarte pe el tehnica de inregistrare. Despre patronul "Romaqua Grup" se spune ca este mason de rang inalt. In urma cu un an s-a casatorit cu fata unui diplomat chinez. La nunta de la Mogosoaia a participat si familia Nastase.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.