Un nou tratat intre Romania si Statele Unite ale Americii va permite extradarea cetatenilor pentru infractiuni savarsite in afara statului solicitant

Aceasta inseamna ca hackerii si cei care fraudeaza conturi bancare vor putea fi trimisi pentru a fi judecati in SUA, daca au fost afectate interese americane, chiar daca infractiunea s-a petrecut, fizic, pe teritoriul Romaniei.

Ambasadorul american Nicholas Taubman si ministrul justitiei Tudor Chiuariu au semnat, ieri, un nou Tratat de Extradare intre SUA si Romania, care extinde aria de infractiuni pentru care cetatenii pot fi trimisi catre judecata in statul solicitant.

Obiectul acordului il constituie extradarea persoanelor care au comis infractiuni si sunt urmarite international fie de catre Romania, fie de catre SUA in vederea urmaririi penale, judecarii ori executarii unei pedepse. Pana in prezent, extradarile bilaterale erau reglementate de o Conventie din 1923, amendata in 1936. Una dintre deficientele cadrului legal actual este existenta unei liste limitative de 24 de infractiuni pentru acordarea extradarii.

Nicholas Taubman a admis ca extinderea ariei de infractiuni a fost necesara pentru a acoperi infractiunile cibernetice si folosirea tehnologiei informatiilor in scopul traficului de persoane.

Astfel, potrivit acestui acord, cei care fraudeaza conturile bancare sau sistemele de securitate din Statele Unite, prin intermediul computerului, vor putea fi extradati peste Ocean. Pana in prezent, fraudele de ordinul milioanelor de dolari provocate de hackerii romani companiilor sau cetatenilor din SUA le lasau o marja mica de manevra autoritatilor americane. FBI si diplomatii americani nu puteau decat sa faca lobby pe langa autoritatile romane pentru a-i identifica si pedepsi pe piratii retelelor informatice.

Taubman a afirmat ca parteneriatul in domeniul judiciar este „unul dintre pilonii parteneriatului strategic“ dintre SUA si Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.