Patriarhului Teoctist a fost inmormantat astazi, in Catedrala Patriarhala, langa criptele inaintasilor sai, intr-o ceremonie fastuoasa, cu salve de tun si cantari de Inviere, la care au participat membrii Sfantului Sinod, delegati straini, seful statului si al guvernului.

Ceremonia a fost oficiata de membri ai Sfantului Sinod, printre care si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel, ce asigura locotenenta patriarhala dupa decesul lui Teoctist. In Catedrala Patriarhala au asistat la ceremonie si presedintele Traian Basescu, presedintele senatului Nicolae Vacaroiu, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul de externe Adrian Cioroianu, dar si numerosi Inalti Prelati, romani si straini, toti cu lumanari aprinse in maini, informeaza NewsIn.

In timpul slujbei, fiecare conducator de delegatie straina a rostit, in limba natala, Ecfonisul (o formula de final a rugaciunii). Primul a fost Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu I, urmat de reprezentantii Patriarhiei Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului sau Moscovei.

Mitropolitul Daniel si Bartolomeu I au rostit, fiecare, si o cuvantare. "Vestea neasteptata a mortii parintelui nostru a produs multa durere si intristare in sufletele tuturor romanilor si strainilor care l-au cunoscut si pretuit", a spus Mitropolitul Moldovei, cel care asigura locotenenta patriarhala pana la alegerea unui nou sef al Bisericii Ortodoxe. "In aceste momente de vremelnica si lumeasca despartire, rugam pe Hristos Domnul sa odihneasca sufletul Parintelui Patriarh in corpurile dreptilor si in randurile sfintilor pentru ca lumina multa pe care a adunat-o in suflet prin rugaciune si fapte bune a raspandit-o in jurul sau prin cuvinte intelepte si lucrari sfinte", a mai spus Daniel. "Patriarhul Teoctist va ramane pururea in mintea si in inima tuturor celor ce i-au cunoscut si admirat chipul sau luminos si bunatatea sa sufleteasca."

Bartolomeu I a spus ca "adormirea intru Domnul a Patriarhului Teoctist" le-a purtat pasii in Romania, "tara buna prietena". "Am venit aici ca sa aducem mangaierea si durerea pe care Sfanta Biserica Mare a lui Hristos, Biserica Mama, o incearca acum impreuna cu Biserica Ortodoxa din Romania", a spus Patriarhul Ecumenic. "Caci asta cu atat mai mult cu cat relatii trainice au unit Biserica Mama si pe noi personal cu Ierahul Intaistatator. Unitatea noastra cu Biserica Ortodoxa Romana este intarita prin legaturile de nezdruncinat datorate faptului ca avem aceeasi credinta, aceeasi dragoste si aceeasi viata in acelasi trup trainic al Domnului."

Cantarile despre Invierea lui Hristos si rugaciunile pentru asezarea Patriarhului Teoctist in rai au predominat in slujba inmormantarii.

In jurul orei 13.00, sicriul in care a fost depus trupul neinsufletit al Patriarhului Teoctist a fost scos din catedrala, purtat de opt Inalti Prelati ai Bisericii Ortodoxe, episcopi dar si Mitropolitul Olteniei, Teofan, in jurul bisericii, pe un culoar ingradit si presarat cu flori. Preotii din sobor au purtat steagurile, toaca, crucea, mitra si omoforul, dar si pernele cu decoratii primite de Teoctist, printre care si "Steaua Romaniei" in grad de Colan, cea mai inalta distinctie a statului roman, oferita, joi, de presedintele Basescu.

Presedintele Basescu, alaturi de presedintele Senatului, a inconjurat, de asemenea, catedrala, in spatele sicriului, urmat de premierul Tariceanu. In spatele cortegiului au mers si Mircea Geoana si Adrian Nastase. Cortegiul a fost format din peste 150 de persoane.

In timpul ceremoniei, prelatii au cantat "Hristos a Inviat" si "Sfinte Dumnezeule...", care se canta in Vinerea Mare. Cortegiul a inconjurat biserica o singura data, apoi sicriul a fost oprit in fata catedralei, timp in care Garda de Onoarea a tras trei salve de tun, apoi fanfara Muzica Reprezentativa a Armatei Romane a intonat imnul national.

In jurul orei 13.20, sicriul a fost adus inapoi in Catedrala, unde a fost coborat intr-o cripta.

La finalul ceremoniei, s-a turnat peste sicriul Prea Fericitului Patriarh vin amestecat cu untdelemn, apoi membri ai Sfantului Sinod, dar si rudele lui Teoctist, au luat pamant si l-a aruncat deasupra sicriului.
Dupa ce oficialii si Inaltii Prelati au parasit biserica, in jurul orei 13.30, au putut intra in biserica si preotii si credinciosii adunati in curte, care au turnat, la randul lor, pamant peste sicriu.

Peste 4.000 de credinciosi au asistat la ceremonie de la distanta, dupa gardurile ridicate de jandarmi in jurul curtii Patriarhiei, si au urmarit Sfanta Liturghie si Slujba de inmormantare pe cele patru ecrane amplasate in afara bisericii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.