Dosarul in care compania Metalexportimport cere 37,5 milioane de dolari de la mai multe firme straine, printre care Thyssen Krupp Steel, a inceput in 1983 si se judeca si astazi.

In Romania se judeca un proces care a batut toate recordurile de longevitate: 24 de ani, dintre care 15 in prima instanta. Este vorba despre litigiul dintre SC Metalexportimport (MEI) SA (care este reclamanta), Otto Wolff America Inc., Thyssen Krupp Steel AG, Otto Wolff GmbH si Cideco SA (toate pirite).

Pe 30 decembrie 1983, Intreprinderea de Comert Exterior Metalexportimport (in prezent Metalexportimport SA) a chemat in judecata cele patru companii, solicitind ca acestea sa-i plateasca, impreuna, 37,5 milioane de dolari, plus dobinzile aferente, calculate la aceasta suma pina la data introducerii actiunii. Banii ar fi reprezentat, conform reclamantei, contravaloarea a 68.246 de tone de tabla groasa livrata si neachitata de catre cele patru companii.

Procesul a fost deschis la Judecatoria Sectorului 1 in 1983, iar cauza a fost declinata in 1993 la Tribunalul Municipiului Bucuresti - Sectia Comerciala. Trecusera 10 ani de judecata.

Procesul a continuat in aceasta instanta pina la pronuntarea unei sentinte civile in 1998, prin care a fost admisa in parte cererea Metalexportimport si au fost obligate piritele la plata sumei de 17,9 milioane de dolari. Practic, dosarul a fost judecat timp de peste 15 ani in prima instanta, caz unic in analele justitiei romane.

La sentinta Tribunalului Bucuresti au facut apel MEI, Otto Wolff America si Otto Wolff AG (preluata pe parcursul procesului de Thyssen Krupp Steel AG) si Otto Wolf Handelsgesellschaft MbH, insa Curtea de Apel Bucuresti - Sectia Comerciala a respins toate apelurile formulate in cauza. Judecatoare era, atunci, Luana Stancu, deja celebra pentru implicarea in scandalul casei parintilor fostului ministru al Justitiei Monica Macovei. Aceasta avea sa apara in acest dosar si mai tirziu, la Curtea Suprema.

Impotriva deciziei pronuntate in apel au declarat recurs, in 1999, Thyssen Krupp Steel AG si societatile din grupul Otto Wolff. Apoi, in anul 2000, Curtea Suprema de Justitie a admis recursul piritelor si le-a exonerat de plata sumei de 17,9 milioane de dolari, decizia Curtii Supreme fiind definitiva si irevocabila.

Acest lucru nu a contat, insa, prea mult pentru procurorul general al Romaniei la acea data, Tanase Joita, care, in anul 2001, la cererea Metalexportimport, a formulat recurs in anulare. De remarcat ca promovarea unui recurs in anulare in cazul unui litigiu comercial este un lucru neuzual in practica judiciara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.