Actiunile companiilor sale Atlas Gip Ploiesti, Prospectiuni Bucuresti si Vulcan au avut cresteri astronomice in ultimele 12 luni pe bursa electronica Rasdaq.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a cistigat in ultimele 12 luni pe bursa electronica Rasdaq nu mai putin de 243,2 milioane de euro. Banii provin din cresterea actiunilor la cele trei companii aflate pe aceasta piata la care Tender este actionar majoritar: Atlas Gip Ploiesti, Prospectiuni Bucuresti si Vulcan. Calculul se bazeaza pe diferenta dintre pretul minim si cel maxim inregistrata de cele trei actiuni in decurs de 52 de saptamini, inmultita cu numarul de actiuni detinute la aceste companii de Ovidiu Tender.

Cresterea actiunilor PRSN (Prospectiuni Bucuresti) cu 4.731% in ultimele 12 luni (de la 8,3 lei/actiunea la 401 lei/actiunea) i-a adus lui Tender nu mai putin de 172,53 milioane de euro (Tender detine 1.379.603 actiuni). „Prospectiuni Bucuresti este o firma buna, cu rezultate financiare bune. La aceasta companie, indicele PER (profit/actiune) este de 14. In plus, conducerea a anuntat ca va acorda investitorilor 11 actiuni gratuite la una detinuta (o raritate pe piata de capital - n.r.), acestea reprezentind profitul pe anii trecuti, cind nu s-au acordat dividende“, ne-a declarat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest. Randamentul bun al actiunilor PRSN mai poate fi pus si pe seama cresterii free-float-ului, Ovidiu Tender vinzind luna trecuta 12% din Prospectiuni in piata (inainte de aceasta vinzare, Tender detinea 87% din Prospectiuni). Atunci a intrat in actionariatul firmei bucurestene si fondul MEI-Roemenie&Bulgarije, un important fond de investitii olandez. Prospectiuni este, de departe, lider de piata pe sectorul explorarilor petroliere in Romania, cel mai important client al sau fiind Petrom.

La Atlas Gip Ploiesti, randamentul actiunilor in ultimele 12 luni a fost de 17.557% (de la 0,7 lei/actiunea la 122,9 lei/actiunea). Cum la aceasta companie Ovidiu Tender detine 69,96% actiuni (595.120 de actiuni), profitul scos se ridica la 23,29 milioane de euro. „O parte din cresterea actiunilor la Atlas Gip s-a datorat si faptului ca in piata s-a vehiculat ideea unei fuziuni cu Prospectiuni Bucuresti“, adauga Aldea. Omul de afaceri Ovidiu Tender neaga insa acest zvon. „Nu se va face nici o fuziune intre Atlas Gip si Prospectiuni Bucuresti. Sint doua firme cu istorii diferite. E drept insa ca domeniile lor de activitate se completeaza. Una face prospectiuni geologice, iar cealalta foraje“, spune Tender.

Ultima companie a lui Ovidiu Tender listata pe piata Rasdaq este Vulcan Bucuresti. Chiar daca societatea inca nu inregistreaza profit, pretul actiunilor s-a majorat. In ultimul an, actiunea Vulcan a crescut de la 0,5 lei la 8 lei. Randamentul in acest caz este de 1.500%. Iar cum Grupul Energetic Tender detine 84,83% din capitalul Vulcan (adica 19.837.611 actiuni), profitul in acest caz se cifreaza la 47,38 milioane de euro. „Cu siguranta, cresterea actiunilor Vulcan are la baza si terenul pe care il detine aceasta companie“, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Ovidiu Tender, in schimb, are ginduri mari cu firma Vulcan. „Pierderile companiei Vulcan in ultima perioada de timp s-au redus. Chiar daca inca nu inregistreaza profit, compania are un viitor bun. In aceasta toamna voi aduce un manager strain la Vulcan si sper ca, din cel de-al patrulea trimestru al acestui an, si Vulcan sa treaca pe profit“, ne-a declarat Ovidiu Tender.

In „Top 300 Capital“ din anul 2006, Ovidiu Tender figureaza cu o avere de 190 de milioane de dolari. „Desi nu a fost extrem de activ in ultimul an, neefectuind nici o tranzactie, Ovidiu Tender a avut cresteri in urma majorarii valorii activelor pe care le detine. Printre proiectele sale s-au numarat si construirea a 53 de case pe Costa Brava, in Spania, proiectul Noua Timisoara, ce va cuprinde 1.200 de apartamente, un turn de 45 de etaje si un hotel de cinci stele“, spun autorii topului. Tender a detinut, printre altele, Carom Onesti si Rafo Onesti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.