Armata romana foloseste avioane fara pilot pentru misiuni de cercetare la granita cu Ucraina. Mai multe escadrile de avioane SHADOW 600 au fost mutate din vestul tarii in Dobrogea

Ministerul Apararii si-a mutat aproape toate avioanele de spionaj din vestul tarii in Dobrogea. Escadrilele de avioane de cercetare fara pilot SHADOW (UMBRA) 600, aflate in dotarea armatei romane, au inceput de cateva luni sa desfasoare misiuni de spionaj in apele internationale ale Marii Negre si la limita spatiului aerian al Republicii Moldova si sudul Ucrainei. Surse neoficiale ne-au precizat ca misiunile complexe desfasurate de aceste aparate se concentreaza pe culegerea de informatii privind activitatile desfasurate de autoritatile ucrainene pe Insula Serpilor si in alte zone aflate in zona granitei cu Republica Moldova si Ucraina.

Intensa activitate de cercetare s-a amplificat anul acesta ca urmare a sosirii iminente a trupelor americane la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu. Din aceasta perspectiva, dronele armatei romane efectueaza constant misiuni de supraveghere in zona de nord si nord-est a bazei de la Mihail Kogalniceanu si a poligonului de la Babadag. Scopul este unul clar si precis: identificarea tuturor factorilor care ar afecta siguranta si securitatea viitoarei baze a Pentagonului de la Mihail Kogalniceanu. Avand in vedere dimensiunile reduse ale acestor aparate si aliajul din care sunt facute precum si autonomia de peste 10 ore este posibil ca unele drone sa patrunda adanc dincolo de Canalul Bastroe. Chiar daca aeroportul Mihail Kogalniceanu va deveni baza operationala americana, dronele armatei romane vor continua sa stationeze in hangarele de la Kogalniceanu si sa efectueze misiuni de spionaj in sprijinul armatei romane, dar si pentru armata SUA.

Drone in slujba DGIA

Oficialii romani nu au precizat niciodata cate avioane de spionaj fara pilot au achizitionat de la firma americana AAI. Potrivit unor informatii neoficiale, in momentul de fata Ministerul Apaarii detine 65 de avioane de spionaj fara pilot. Demarat in anii '90, programul de inzestrare a armatei romane cu drone a inghitit zeci de milioane de euro. Oficial, reprezentantii armatei au recunoscut ca au pierdut un singur avion de acest tip. In data de 20 aprilie 2000, la revenirea dintr-o misiune, o drona SHADOW 600 s-a prabusit in zona aeroportului Giarmata de langa Timisoara. Aceste aparate au fost folosite si in timpul conflictului din Kosovo, informatiile obtinute fiind puse la dispozitia Pentagonului. In momentul de fata, cel putin sase aparate de acest tip sunt folosite in Irak de fortele speciale ale armatei romane. Este vorba de militarii care incadreaza celulele nationale de informatii (RONIC). Acestia provin din unitati ale Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA).

Spionam si la granita irakiano-iraniana

Pe 15 august 1998, in armata romana lua fiinta prima escadrila de avioane de cercetare, fara pilot uman la bord, dotata cu sistemul SHADOW 600. Doi ani mai tarziu, unitatea devenea operationala, putand indeplini misiuni pe timp de zi si de noapte. In anii care au urmat, avioanele SHADOW au iesit tot mai mult la rampa, pentru ca din vara anului 2003 sa se afle in Teatrul de operatii din Irak in vederea sprijinirii fortelor Coalitiei.

In termeni de specialitate, asemenea misiuni desfasurate cu avioane de spionaj sunt cunoscute ca IMINT (imagini in timp real si fotografii obtinute cu ajutorul dronelor). In Irak, actiunile IMINT ale militarilor romani se desfasoara mai mult pe o portiune din granita irakiano-iraniana. Pe site-ul ziarului Ziua (www.ziua.ro) puteti vedea un film care prezinta un avion SHADOW 600 in timpul unei misiuni de spionaj.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.