O afacere de sute de milioane de euro a ajuns pe mana suedezilor de la Alstom in urma unei licitatii organizate la Rovinari. Consortiul Alstom a castigat licitatia pentru modernizarea instalatiei de desulfurare a termocentralei, chiar daca oferta acestuia era mai scumpa decat a contracandidatilor.

Complexul Energetic Rovinari a avut parte de cea mai mare licitatie organizata pana in prezent. Vorbim despre o afacere de sute de milioane de euro care vor fi investiti intr-o statie de desulfurare la termocentrala. Investitiile sunt impuse de legislatia europeana pentru a permite functionarea complexului. Pentru realizarea unui asemenea obiectiv a fost nevoie de o licitatie internationala, care a fost organizata la Rovinari. Doua mari consortii s-au “luptat” pentru castigarea licitatiei, de o parte suedezi, italieni si romani, si de cealalta parte, chinezi in parteneriat cu alti italieni. A castigat firma care a prezentat oferta cea mai scumpa, si de aici au inceput si suspiciunile. Analisti avizati sustin ca membrii comisiei de licitatie si-au canalizat atentia doar spre un singur ofertant, care trebuia sa castige cu orice pret, chiar si cel mai mare. Asta pentru ca asa ar fi primit ordin chiar de la ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Evident, toti neaga un asemenea amestec brutal.

MODERNIZARE. inca din 2005, Complexul Energetic Rovinari, cele din Turceni si Craiova au primit avertizari din partea Ministerului Mediului sa-si rezolve problema poluarii din termocentrale. Dupa 1 ianuarie 2007, lucrurile au fost foarte clare, pentru functionarea termocentralelor in continuare trebuie sa existe instalatii de filtrare a noxelor degajate in aer. Prima institutie care si-a facut documentatia si s-a apucat de licitatia pentru realizarea acestui obiectiv a fost Complexul Energetic Rovinari, care detine patru cazane in functiune, unde trebuie montate astfel de instalatii. inaintea licitatiei, 13 firme au fost interesate de aceasta lucrare, dintre care doar trei cu capital roman, si au cumparat caietul de sarcini elaborat de Complexul Rovinari, care numara peste 3.000 de pagini.

Licitatia a avut loc la 21 februarie 2007, la care s-au prezentat, in final, cinci firme, dar unite in doua consortii. La primul consortiu, numit ALSTOM Power, s-au asociat Alstom Power Italia, Alstom Power Suedia si SAEM Energomontaj Romania. Pentru cel de-al doilea consortiu, numit INSIGMA, s-au asociat Insigma Technology Co. Ltd. China si Idreco Italia. Garantia de participare la licitatie a fost de cate doua milioane de euro. Desi licitatia s-a desfasurat in februarie, rezultatul acesteia a fost dat publicitatii saptamana trecuta. “Termenul de studiere a ofertelor este de sase luni, deci la 21 august am fi putut da rezultatele, pentru ca a fost vorba despre o documentatie laborioasa. Ofertele au trecut prin doua subcomisii, cea tehnica si una economica, si apoi in comisia mare, care a decis castigatoarea”, a explicat directorul general al CE Rovinari, Laurentiu Ciurel, presedintele comisiei de licitatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.