Din contra, CSAT a aprobat ieri un supliment de 346 de militari care sa fie gata sa se alature celor 1625 aflati in lume sub comanda ONU, NATO si UE

Tariceanu ii inmaneaza lui Basescu dosarul secetei

Seceta si mentinerea militarilor romani in misiuni externe au constituit principalele puncte de discutie abordate in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii desfasurata, ieri, la Palatul Cotroceni. Presedintele Basescu, chiar daca nu mai are de partea lui foarte multi membri din CSAT, a reusit sa isi impuna punctele de vedere in fata premierului Tariceanu. Basescu a trasat sarcini clare Executivului pentru combaterea secetei, iar in privinta participarii cu trupe la misiuni externe nu numai ca nu s-a pus problema reducerii de efective, ci chiar a reusit suplimentarea cu inca 346 de militari care vor putea fi trimisi in misiuni sub comanda ONU, NATO si UE.

Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a aprobat pachetul de fortele si mijloacele ce pot fi puse la dispozitie, in anul 2008, in vederea participarii la misiuni de aparare colectiva, in sprijinul pacii, de asistenta umanitara si de tip coalitie. Practic, prin decizia adoptata ieri in CSAT, Romania nu isi va retrage trupele din Irak asa cum isi dorea premierul Tariceanu care declara ca, pana la Craciun, militarii romani din Irak se vor intoarce acasa. Traian Basescu a reusit sa-si impuna punctul de vedere in aceasta problema spionoasa care a alimentat in ultimele luni scandalul dintre PNL si Cotroceni.

Ministrii liberali din CSAT in frunte cu premierul Tariceanu nu au mai fost nici ei atat de vehementi in a sustine o retragere totala din Irak, motivul fiind si acela al semnalelor primite din partea oficialilor americani. Pe diferite canale acestia si-au manifestat nemultumirea fata de intentia Guvernului de la Bucuresti de a-si retrage trupele din teatrul de operatii irakian. In momentul de fata, Romania are 495 de militari in Irak (491 in misiunea Iraqi Freedom si patru militari in misiunea NTMI-NATO, de instruire a ofiterilor irakieni). Comparativ cu anul 2007, fortele dislocabile pentru misiuni internationale sub comanda ONU, NATO si UE, aflate in tara, vor inregistra o crestere cu 346 a numarului de militari.

Un alt subiect discutat in CSAT l-a constituit contractul cu BAE Systems. Tema a mai fost pe agenda Consiliului, la sedinta din 29 martie a.c., cand s-a stabilit ca, daca in termen de 30 de zile nu este posibila incheierea contractului cu BAE Systems in conditii acceptabile pentru partea romana, se va organiza o licitatie internationala pentru achizitionarea serviciilor de mentenanta pentru cele doua fregate cumparate din Marea Britanie. Ministerul Apararii nu a ajuns insa la nici o intelegere cu reprezentantii BAE, dar nici nu a organizat o licitatie pentru asigurarea mentenantei celor doua nave de razboi.

Acordul de tranzactionare a celor doua fregate britanice a fost incheiat in ianuarie 2003 pentru suma de 116 milioane de lire sterline, urmand ca in faza a doua de modernizare sa se mai cheltuiasca aproape 500 de milioane de euro. CSAT a prelungit perioada in care reprezentantii MAp mai pot negocia cu reprezentantii de la BAE Systems pentru a incheia contractul de mentenanta pentru fregate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.