Comisia Europeana ar putea obliga statul roman sa renunte la unele drepturi pe care le-a pastrat la Petrom prin contractul de privatizare, cum ar fi dreptul de a impiedica vanzarea companiei sau schimbarea obiectului de activitate mai devreme de 2009, odata cu declansarea procedurii de infringement, informeaza NewsIn.

Comisia Europeana (CE) a decis astazi declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei in legatura cu "actiunea de aur" detinuta de statul roman dupa privatizarea companiei Petrom, a anuntat, la Bruxelles, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.

Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, a declarat pentru NewsIn, ca Romania a fost atentionata de catre Comisia Europeana in toamna anului trecut ca in procesele viitoare de privatizare sa nu mai pastreze "actiunea de aur", asa cum a procedat la Petrom.

"Timp de doi ani, cat am fost ministru, Comisia Europeana ne cerea tot timpul lamuriri referitoare la "actiunea de aur" de la Petrom. La un moment dat, chiar presedintele Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer (totodata presedinte al OMV, n.red.), a trebuit sa trimita Comisiei o scrisoare in care sa le spuna ca Romania nu a uzat de clauzele contractuale pentru a bloca anumite actiuni ale OMV", a explicat fostul ministru al economiei.

Potrivit lui Seres, "actiunea de aur" pastrata de statul roman la Petrom inseamna, practic posibilitatea de a bloca vanzarea sau schimbarea obiectului de activitate al companiei timp de cinci ani de la privatizare, vanzarea de active esentiale sau achizitii de noi active.

Statul roman nu are drept de veto asupra deciziilor din cazul Petrom, in conditiile in care detine 40% din pachetul de actiuni si are trei reprezentanti in Consiliul de Supraveghere, astfel ca Tratatul de aderare la UE nu a fost incalcat, au declarat reprezentantii Petrom.

"In Consiliul de Supraveghere, deciziile se iau cu opt voturi din noua, iar in sedintele Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), hotararile se aproba cu 75% din voturi. Aceasta din urma prevedere este valabila insa doar pana la 31 decembrie 2009", au spus reprezentantii Petrom.

Astfel, potrivit surselor, statul roman nu poate avea drept de veto in cazul deciziilor luate in structurile de conducere ale companiei, atat timp cat din Consiliul de Supraveghere fac parte cinci reprezentati ai OMV, doi reprezentanti ai AVAS, o persoana din partea Fondului Proprietatea si un reprezentant al BERD.

La randul sau, fostul ministrul al economiei, Dan Ioan Popescu, sustine ca aceste prevederi din contractul de privatizare nu incalca tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ci apara interesele statului roman. "Astfel de prevederi nu sunt practici uzuale in UE, dar asta nu inseamna ca incalca Tratatul de aderare. La momentul privatizarii am sustinut acest lucru in fata Comisiei Europene si am avut sprijinul OMV", a declarat fostul ministru.

Petrom a fost privatizata in anul 2004, cand grupul austriac OMV a preluat 51% din pachetul de actiuni al companiei.

In prezent, statul detine la Petrom, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 30,862% din actiuni. Actionarul majoritar, OMV, controleaza 51% din actiuni, iar ceilalti actionari sunt Fondul Proprietatea cu 9,887%, Banca Europeana Pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 2,026% si alte persoane fizice si juridice cu 6,214%.

Potrivit procedurii de infringement, Guvernul de la Bucuresti va primi o scrisoare de notificare oficiala (letter of formal notice. Autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie doua luni de zile sa modifice prevederile contractuale respective, iar daca ele vor fi in acord cu aquis-ul comunitar, procedura de infringement este oprita.

Daca dupa aceasta perioada de timp prevederile contractuale nu vor fi modificate, Comisia trimite un alt document - reasoned opinion (argumentatie) - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.

In cazul in care autoritatile romane ar refuza modificarea contractului, Comisia Europeana ar putea da in judecata statul roman. Dupa o decizie a Curtii Europene de Justitie si in cazul unui verdict nefavorabil Romaniei, statul roman ar trebui sa schimbe acest contract de privatizare. Daca refuza si de aceasta data, Comisia poate face apel si, in urma deciziei Curtii Europene de Justitie, Bucurestiul ar trebui nu numai sa schimbe acest contract de privatizare, contrar reglementarilor europene, ci si sa suporte penalitati financiare substantiale.

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, aadaugat ca nu exclude posibilitatea ca in perioada urmatoare Comisia Europeana sa faca o analiza detaliata si pentru alte cazuri de privatizare din Romania, dupa ce a decis sa declanseze procedura de infringement in cazul Petrom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.