Concluziile Comisiei SRI ii incrimineaza pe prim-adjunctul Coldea, dar si Secretariatul general si Directia de securitate interna a SRI, pentru faptul ca nu au respectat normele legale si dispozitiile interne privitoare la protectia informatiilor clasificate si elaborarea documentelor serviciului., informeaza Newsin.

Potrivit Raportului Comisiei SRI, prim-adjunctul Coldea ar fi dispus telefonic verificarile legate de judecatorii CCR, fara respectarea normelor legale si ale Regulamentului intern al SRI. Parlamentarii mai incrimineaza, in raport, si Secretariatul general al SRI si Directia de securitate interna, fara a da nume. Sefii acestor departamente au fost audiati de catre parlamentari.

Astfel, seful Secretariatului general, generalul-maior Marius Sorin Brateanu - se arata in raport -, "si-a asumat responsabilitatea dispozitiei verbale" in ceea ce priveste verificarile, iar loctiitorul acestuia pentru arhive, colonelul Pintilie, si-a asumat si el raspunderea "pentru dispozitia data lucratorului de evidenta de a nu opera verificarea, rezultatul si destinatia acesteia in registrul de arhiva".

Totodata, din audierea seful Secretariatului general al SRI si a colonelului Pintilie a mai rezultat ca verificarile ordonate de Coldea nu au urmat filiera reglementata si nu s-au intocmit sau completat niciun fel de documente din categoria celor obligatorii pentru evidentierea consultarii evidentelor. Ei au spus ca verificarile au fost dispuse telefonic si ca tot pe aceasta cale au fost preluate si rezultatul acestora, informatie confirmata chiar de Coldea, in timpul audierilor.

In ceea ce il priveste pe colonelul Gheorghe Puiu, seful Directiei de securitate interna, care a detinut si calitatea de presedinte al comisiei de verificare interna desemnata de Maior, atitudinea acestora din timpul audierilor i-a nemultumit profund pe parlamentari. Ei remarca "eschiva in generalitati a colonelului Puiu", ca si inconsistenta masurilor pentru cercetarea si elucidarea incidentului, si, mai mult, chiar tergiversarea anchetei interne.

Astfel, parlamentarii apreciaza ca neaplicarea si nerespectarea intocmai a normelor legale si a dispozitiilor interne privitoare la protectia informatiilor clasificate si manipularea suportului informatiilor care au legatura cu activitatea SRI si care, potrivit legii, au caracter de secret de stat a constituit o vulnerabilitate contrainformativa in raport cu care Secretariatul general si Directia de securitate interna nu si-au exercitat corespunzator atributiile. In ceea ce il priveste pe Coldea, conduita sa contrainformativa este calificata ca fiind "cel putin neglijenta".

Parlamentarii concluzioneaza ca impactul mediatic profund negativ determinat de scandalul biletelului "au indus in constiinta publica ideea implicarii colonelului Coldea in actiuni care contravin legii SRI, care obliga personalul sa nu intreprinda nicio actiune care sa promoveze sau sa lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice si juridice".

Parlamentarii se plang ca rezultatele anchetei comisiei de securitate interna a SRI nu i-au sprijinit cu date si elemente concludente. "Comisia speciala de verificare constituita de directorul SRI nu a dovedit competenta, profesionalismul si angajarea necesare unei corecte relationari cu scopul si obiectivele controlului parlamentar", consemneaza raportul. Cea mai mare parte a lui este dedicata insa demersului prim-adjunctului Coldea, care este acuzat ca s-a substituit in atributii unor esaloane subordonate, implicandu-se nemijlocit in acte de dispozitie si executie fara legatura cu fisa postului. Verificarile rutiniere punctuale, pe persoane, spun parlamentarii, tin de atributiile ofiterilor operativi de informatii titulari ai problemelor de siguranta nationala.

In acest document se subliniaza ca "dispozitia primului-adjunct al directorului SRI de reverificare a judecatorilor in evidenta si de consemnare a rezultatelor acesteia sub forma unor insemnari persoanle neformalizate, imprejurare ce a facut posibila si transmiterea lor in vederea acuzarii serviciului ca a actionat intr-un scop politic partizan, apare ca nejustificata, atat in raport cu competentele legale ale serviului, cat si cu atributiile primului-adjunct".

In raport se mai arata ca se cunostea din martie 2005 ca SRI nu mai este detinatorul vreunui dosare creat de fostele organe ale Securitatii in legatura cu judecatorii CCR. In consecinta, "primul adjunct nu mai era indrituit sa solicite efectuarea verificarilor respective, ci era obligat sa dispuna unitatii competente din subordine sa realizeze verificarea aspectelor ce privesc o posibila amenintare circumscrisa infractiunii de comunicare de informatii false de a natura a aduce atingere sigurantei statului", ceea ce nu s-a intamplat, sustin parlamentarii.

Dispunerea verificarilor de catre primul-adjunct, in conditiile nerespectarii competentelor si eludarea procedurilor reglementate nu poate fi decat de natura sa induca si sa mentina dubiile unei actiuni cel putin excesive si, neindoielnic, una dintre cauzele generatoare ale incidentului de securitate, conchid ei.
Astfel, in viziunea membrilor Comisiei, Coldea a incalcat mai multe legi si regulamente, inclusiv Regulamentul de functionare al SRI. Mai exact, verificarea trebuie sa fie solicitata de unitatea-ofiterul titular al problemei de siguranta nationala in raport cu o amenintare previzibila sau cu un scop sau interes operativ bine motivate, operatiunile trebuiau inregistrate in registrul de arhiva. In plus, se impunea intocmirea unui document in conditiile prevazute de un ordin al directorului SRI privind protectia informatiilor clasificate si elaborarea documenetelor Serviciului.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a declarat, luni, ca, Birourile Permanente reunite au decis sa trimita CSAT concluziile Raportului privind scandalul Coldea, elaborat de Comisia parlamentara de control a activitatii SRI.

In plus, legea SRI excepteaza judecatorii si procurorii de la verificarile efectuate de SRI, chiar si in ceea ce priveste aplicarea dispozitiilor legale in materia protectiei informatiilor clasificate, iar presedinte (colonelul Puiu, n.r.) si vicepresedintele (locotenent colonelul Marin Matei, seful Directiei juridice) comisiei de verificare din cadrul SRI "au omis" acest fapt.

Mai mult, Comisia a apreciat ca nesatisfacator raspunsul in legatura cu pratica de a se redacta insemnari olografe pe foi volante, neluate in vreo evidenta si a caror manipulare nu se supune regimului general al documentelor Serviciului. "Pe cale de consecinta, Comisia retine si observa ca reproducerea unor astfel de documente pe foi volante s-a constituit intr-o vulnerabilitate generata de conduita contrainformativa neadecvata a colonelului Florian Coldea", spun parlamentarii, care retin si faptul ca prim-adjunctul ar fi evitat asumarea responsabilitatii pentru vulnerabilitatea determinata si consecintele acesteia. Ei se arata neincrezatori in legatura cu raspunsul primit in legatura cu relatiile lui Coldea cu consilierii din cadrul Administratiei Prezidentiale. Coldea, in calitatea sa de membru al Consiliului Operativ al CNI, se afla in relatii directe atat cu consilierul care prezideaza Consiliul, cat si cu consilierul director al Oficiului Informatiilor Integrate, sustin ei.

Parlamentarii il critica si pe George Maior pentru conferinta de presa prin care s-a antepronuntat asupra cazului, demers pe care politicienii il considera o sfidare a Parlamentului ca organ reprezentativ suprem.
In raport se mai consemneaza ca, potrivit declaratiilor de la audierea adjunctului directorului SRI, general locotenentul Marin Ionel, prim-adjunctul i-a relatat acestuia ca a prezentat inscrisurile olografe directorului SRI si, din acest moment, nu-si mai aminteste ce s-a intamplat cu ele. In chimb, colonelul Gheorghe Puiu, seful Directiei Securitate interna, a infirmat faptul ca Maior ar fi vazut insemnarile colenelului Coldea, acesta raportandu-i doar continutul.

Prim-adjunctul a spus ca verificarile au fost facute din proprie initiativa, pentru a anticipa fie eventualele necesitati de informare ale directorului, fie pentru a stabili relevanta operativa a unor referiri de presa aparent in legatura cu activitatea SRI, se arata in Raportul Comisiei.

Parlamentarii recomanda directorului SRI sa dispuna masuri disciplinare fata de persoanele a caoror conduita neadecvata a favorizat producerea evenimentului, "masurile de ordine interioara, de securitate procedurala, fizica si a personalului, potrivit deficientelor semnalate" si informarea CSAT cu privire la raspunderile personale ale colonelului Coldea atat in acest caz, cat si in altele, care au fost luate in dezbaterea Comisiei. Comisia precizeaza ca CSAT ar trebui sa ia si el masurile din competenta sa.
Prim-adjunctul SRI este numit sau schimbat din functie de presedintele tarii, caruia i se subordoneaza, dupa Constitutie, principalul serviciu de informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.