Sociologii spun ca violentele din anii ’90 s-au transformat in unele indirecte, mai ales prin internet si televiziuni

Azi se implinesc 17 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Cu toate acestea, nu se mai vorbeste aproape deloc despre unul dintre cele mai mari prejudicii ale mineriadei: exodul tinerilor. Zeci de mii de tineri au parasit atunci definitiv Romania. in tot acest timp, mineriada, ca forma de violenta, continua zi de zi. De multe ori, se trece, de la simple injurii, catre incitari la violenta discriminatorie.

Sociologii spun ca mineriadele i-au determinat pe multi dintre romani sa plece si sa nu se mai intoarca vreodata in tara. Specialistii sunt de parere ca, dupa 1990, romanilor le-a intrat in reflex sa se comporte violent in societate pentru a-si sustine diferitele drepturi. Mineriadele au fost un soc nu numai pentru romani, ci si pentru lumea occidentala, care de atunci a inceput sa-i vada ca pe niste salbatici. in anii de dupa mineriada, romanii ieseau in strada pentru actiuni de tot felul, de la proteste antiprivatizare pana la cereri de mariri de salarii", spune sociologul Marius Kivu, directorul institutului IPSOS.

Violentele anti-gay, o mica mineriada

Sociologul adauga ca, in timp, mineriadele din strada s-au estompat, iar violenta directa din strada s-a transformat intr-o violenta indirecta, prin intermediul mijloacelor mass-media si a internetului. in opinia acestuia, modul de gandire amintit mai sus, chiar daca nu se mai manifesta cu bata in strada, a ramas in societate, iar romanii cand cer ceva recurg la argumentul ca ce vor ei e vointa generala. Marius Kivu spune ca violentele de la "Festivalul Diversitatii" au fost tot un fel de mineriada. "Spun asta pentru ca un grup de oameni considerau ca ceea ce e normal pentru ei trebuie sa fie normal pentru toata lumea", mai precizeaza sociologul.

Mentalitatile s-au schimbat foarte putin

Psihiatrul Florin Tudose arata ca intoleranta romanilor a ramas la fel ca in anii ’90. "Prejudecatile si mentalitatile s-au schimbat foarte putin, iar sintagma "cine nu e cu noi e impotriva noastra" s-a schimbat de fapt in "cine nu e ca noi e impotriva noastra", spune Florin Tudose. Specialistul considera ca mineriada a sadit in mintea oamenilor faptul ca violenta ar putea rezolva ceva si huiduindu-i pe ceilalti inseamna ca ai dreptate. "Din cauza ca tot ce s-a intamplat atunci nu s-a clarificat, si in continuare autorii morali ai violentei sociale extreme din anii ‘90 au continuat sa considere public modul de manifestare de atunci ca fiind calea corecta, violentele s-au perpetuat", explica Florin Tudose.

Depasirea limitelor decentei, alt mod de manifestare a violentei

Dupa aproape doua decenii de la evenimentele din 1990, liderii partidelor, si nu numai, nu ezita sa foloseasca, in disputele politice, un limbaj inadecvat cu demnitatea publica pe care o exercita.

Limita decentei este depasita cu precadere inaintea momentelor electorale. Campania pentru referendumul din 19 mai si motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu, care puteau conduce la anticipate, au zdruncinat serios nervii politicienilor. Presedintele Traian Basescu a dat tonul insultelor si aprecierilor jignitoare din ultima vreme, adresandu-se unei jurnaliste mai insistente cu apelativul "pasarica", pentru ca apoi sa o catalogheze drept "tiganca imputita".

Ce-i drept, seful statului a folosit expresia amintita intr-o discutie privata cu sotia sa. Nici liderul PNG, Gigi Becali, nu se arata indulgent cu ziaristii, el apreciind ca aceia care il critica sunt "homosexuali". Premierul Calin Popescu Tariceanu a dovedit, zilele trecute, in parlament, ca nu le poarta prea mult respect fostilor parteneri din PD. El i-a facut "momai" pe senatorii si deputatii democrati, iar pe vicepresedintele Cezar Preda "tampit". Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu a facut nota discordanta cu seful sau pe linie guvernamentala si de partid, trimitandu-l la psihiatru pe Traian Basescu. Nicolaescu a apreciat ca presedintele sufera de mai multe boli care intra in categoria bolilor psihice.

Justitia, in corzi

Actul de justitie nu a fost lipsit nici el de diverse forme de "mineriade". Astfel ca tot mai multe persoane ajunse in fata anchetatorilor au reclamat dosarele deschise pe numele lor ca fiind o forma de presiune politica. Desi arestarile in lumina reflectoarelor cu catuse fluturate la ore de maxima audienta au mai apus, condamnarile definitive si irevocabile inca se lasa asteptate. Formele de presiune manifestate de politic asupra justitiei sunt inca reclamate fie ca s-a vorbit despre dosare inchise pentru a proteja pe cineva, fie despre anchete deschise pentru a "darama" o persoana. La nivel public, aceaste practici au fost insa mereu infirmate de politicienii aflati la putere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.