Prin intelegeri oculte cu edilii Capitalei, gasca lui Cocos de la DALLI a luat pe nimica toata, fara licitatie, parcajul subteran de 30.000 de metri patrati din centrul Bucurestiului

Stapanii parcarilor din Capitala - patronii SC DALLI Exim SRL, ascunsi azi in spatele lui Radu Jianu, un interpus al fostilor proprietari ai firmei Dorin Cocos si Adrian Petrache - au dat cea mai mare lovitura imobiliara in domeniul parcarilor subterane la Hotelul Intercontinental.

Este vorba de imensa parcare pe doua nivele, in suprafata totala de trei hectare, aflata sub hotelul de la kilometrul 0, detinuta de SC Service Ciclop SA, societate al carei actionar unic este Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Patronii DALLI au luat practic cu japca parcajul de la Inter, oferind in schimb o suma derizorie si ocolind licitatia ce ar fi trebuit sa se organizeze. Manevra a avut loc cu ajutorul unor prieteni din cadrul Primariei Capitalei, condusa la vremea "loviturii" de Traian Basescu.

Despre aceasta Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, declara: "Sunt un mare admirator al lui Traian Basescu... este genul de om care ma face sa dorm linistit noaptea". Cum a pus mana DALLI - Cocos pe cel mai mare parcaj subteran din Capitala, veti afla in cele ce urmeaza. Cert este ca pentru a deveni posesorul celor 30.000 de metri patrati din buricul targului, DALLI a platit, cu taraita, circa doua milioane de euro. Daca raportam suprafata construita, la suma platita, rezulta ca DALLI a dat doar 66 de euro, pe metru patrat de constructie, in cea mai ravnita zona a Capitalei. Suma de cel putin 20 de ori mai mica decat pretul real.

Asocierea in participatiune

Sub mandatul primarului general Traian Basescu, firma DALLI Exim SRL, a omului de afaceri Dorin Cocos, a devenit detinatoarea celor mai ravnite parcari din Bucuresti. Printr-un contract de asociere cu Primaria Capitalei, pentru exploatarea parcarilor, contract prelungit cu promptitudine, dupa plecarea lui Basescu la Cotroceni, si de actualul primar general Adriean Videanu. Pentru parcarile terestre din Capitala, Cocos - DALLI nu a avut mare lucru de facut decat sa puna niste dungi de demarcatie pe marginea strazilor si sa-si puna panouri cu "P" si incasatori de tarife de ore de parcare.

Cocos a pus insa ochii si pe reteaua de parcari subterane din Capitala. Cu predilectie pe parcajele detinute de SC Service Ciclop SA - societate al carei actionar unic era Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB).

Mutarea de inceput

Prima miscare a fost reusita cu ajutorul unui grup de consilieri PSD de la Primaria Capitalei. Prin Hotararea nr. 245 din 31.10.2002, CGMB a dispus ca SC Service Ciclop SA sa se imparta in doua. In firma mama a ramas sediul cu vestitele ateliere de reparatii din b-dul Magheru, iar ca urmare a divizarii a luat fiinta SC Parking Ciclop SA. Divizarea s-a facut in pofida impotrivirii sindicatelor.

La 12.03.2003, intre SC Service Ciclop SA si SC DALLI Exim SRL s-a incheiat contractul nr. 504, privind asocierea in participatiune dintre cele doua societati, in scopul exploatarii parcajului de la Intercontinental. Astfel, DALLI a pus mana in conditii super-avantajoase pe imensul parcaj subteran, construit pe doua nivele, totalizand 30.000 mp, din care, pe langa spatiile de parcare faceau parte si un service auto, o spalatorie, si spatii de birouri. In urma asocierii, o parte a personalului Ciclop a fost transferat, cu mare scandal, la firma DALLI. Tandemul Cocos - Petrache a dorit insa sa cumpere parcajul.

Lovitura de gratie

La inaintare a fost trimis administratorul si omul lor de incredere Radu Jianu, cel care in prezent apare drept actionar majoritar, atat in firma DALLI, cat si intr-o firma recent infiintata (noiembrie 2006) - SC Parcaj Subteran Intercontinental SA. Radu Jianu le-a spus-o verde in fata directorilor de la Ciclop: "Este ordin sa dati parcajul, nu aveti cum sa va impotriviti". Stia Jianu ce stia! Ca un trasnet a cazut pentru salariatii Ciclop, Hotararea CGMB nr. 280 din 09.10.2003, prin care contractul de asociere nr. 504 din 12.03.2003 incheiat intre SC Service Ciclop SA si SC DALLI Exim SRL a fost transformat in "contract de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare". Era miscarea prin care se evita astfel licitatia. Potrivit Hotararii CGMB, era fixat si pretul activului (parcajul subteran de la Intercontinental), la suma de 2.000.000 euro, stabilita in baza unui asa-zis "raport tehnic de evaluare" si a unui "proces-verbal de negociere". Hotararea CGMB a fost semnata de presedintele de sedinta Ion Victor Stan, de la PSD, despre care in cercurile Ciclop se vorbeste ca a fost unul din artizanii "combinatiei".

Cum s-a ocolit licitatia

Ca urmare a deciziei CGMB, reprezentantii in AGA de la Ciclop SA au semnat cu firma DALLI "Contractul de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare". In contract se recunostea ca DALLI, pentru cele cateva luni anterioare de asociere, ar fi facut investitii de 271.000 euro, fara TVA, astfel incat aceasta suma a fost scazuta din pretul de vanzare stabilit la 2.000.000 euro.

S-a stabilit ca DALLI sa achite un avans de 20% (400.000 euro), urmand ca diferenta de pret sa fie esalonata in 12 rate lunare. Apoi, s-a introdus clauza contractuala, potrivit careia "Utilizatorul (n.r. - firma DALLI) isi rezerva dreptul de a solicita oricand in cursul derularii contractului, cumpararea activului inainte de expirarea prezentului contract de leasing, cu conditia achitarii integrale a pretului (...) In acest caz, locatorul (n.r. - Ciclop SA) se obliga ca in termen de maxim 10 zile de la data achitarii integrale a pretului activului de catre utilizator, sa se prezinte in fata notarului in vederea perfectarii actelor de vanzare-cumparare". Iata manevra prin care s-a eludat licitatia publica ce ar fi trebuit organizata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.