Presedintele pierde, o data cu demisia, fotoliul de la Cotroceni, resedinta oficiala din Primaverii si o buna parte din garda SPP.

Imediat dupa validarea demisiei din functia de sef al statului, Traian Basescu nu mai are dreptul sa locuiasca in resedinta oficiala din Strada Ivan Turgheniev. Dupa venirea sa la Cotroceni, Traian Basescu a instituit "resedinta oficiala a presedintelui Romaniei" intr-o fosta casa de protocol a regimului comunist, trecuta in scriptele oficiale drept Vila Lac 3. Aceasta, cu o suprafata de 508 metri patrati, este situata in cartierul bucurestean Primaverii, pe malul lacului Floreasca, intr-o zona exclusivista, cu vile de lux. La Vila Lac 3 vor sta, de acum incolo, toti sefii statului roman pe perioada mandatului.

Unde se muta?

Daca-si va da demisia din functia de presedinte al Romaniei, conform Legii locuintei, Traian Basescu trebuie sa se mute din resedinta oficiala in cel mult 60 de zile. Trei variante de "retragere" are la dispozitie. Prima este cea a mutarii in apartamentul proprietate personala din Strada Mihaileanu nr. 2, linga Foisorul de Foc, acolo unde are adresa trecuta in buletinul de identitate, dar unde nu a locuit niciodata.

Cea de-a doua ar putea fi la vila - situata intr-unul dintre noile cartiere de vile - fiicei sale Ioana, mai ales ca acum a divortat.

O a treia varianta, prea putin fezabila, ar fi solicitarea de la Guvern a unei locuinte, cu titlul de resedinta oficiala, in baza drepturilor conferite de Legea fostilor sefi ai statului roman. E greu de crezut insa ca Traian Basescu se va caciuli la guvernul Tariceanu chiar si pentru ce i se cuvine.

La mina locativa a lui Tariceanu

Guvernul este cel care stabileste, prin hotarire, ridicarea unei locuinte de serviciu la rangul de resedinta oficiala. Conform acestei legi, fostul sef de stat are dreptul pe durata vietii sa ocupe o resedinta oficiala unde sa fie organizat si un cabinet de lucru, dar si sa-i fie angajati un consilier si un secretar. Pina acum, doua locatii au statutul de resedinta oficiala, decis de Guvern in ianuarie 2006, pentru fosti sefi ai statului roman: cea a lui Emil Constantinescu, situata in Strada Pictor Mirea nr. 4, si cea a fostului suveran Mihai I (Palatul Elisabeta), situata pe strada Romanesti nr 1. Ambele se gasesc in vecinatatea Arcului de Triumf si sint administrate de RA-APPS.

Resedinta lui Emil Constantinescu are o suprafata totala construita de 246 de metri patrati, cu un teren aferent de 429,38 metri patrati, iar Palatul Elisabeta dispune de o suprafata totala construita de 1.645 de metri patrati si de un teren de 12.977 de metri patrati. Ion Iliescu nu are resedinta oficiala, locuind in vila sa in care a stat si cind era presedinte.

Pierde coloana oficiala

Pe linga toate acestea se pune si problema reconfigurarii dispozitivelor de protectie ale Serviciului de Protectie si Paza. Categoric, Traian Basescu nu va mai beneficia de un dispozitiv de protectie corespunzator rangului de sef al statului. Nu va mai avea o coloana de tipul celei actuale cu autovehicule antemergatoare, de protectie, de interventie antiterorista, de asistenta tehnica, de asistenta medicala, de transmisiuni speciale etc.

Nu va mai avea la dispozitie nici ofiterii la care are dreptul acum, de protectie, de interventie sau care pregatesc sosirea sa intr-o locatie. Toate aceste facilitati ii vor fi transferate automat sefului statului care va fi in exercitiu: fie presedin-tele Camerei Deputatilor, fie cel al Senatului. Daca acesta va decide sa-si exercite atributiile din actualele locatii - Palatul Parlamentului -, dispozitivul de paza va fi suplimentat acolo si se vor lua masuri de limitare a accesului, chiar daca acestea au un nivel ridicat chiar si acum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.