Ziaristii europeni vad altfel decat Tariceanu situatia remanierii guvernamentale in Romania

Cotidianul german Die Welt titreaza: "Reformatorii pro UE trebuie sa paraseasca guvernul", un articol care trateaza pe larg remanierea guvernamentala de la Bucuresti. Remarcand "ingrijorarea observatorilor europeni" Die Welt noteaza: "Ministrul Justitiei de pana acum, Monica Macovei, trebuie sa paraseasca Guvernul. Jurista nemembra de partid trece drept figura cheie in aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

De la inceputul mandatului din decembrie 2004, Macovei a trebuit sa faca fata unei opozitii masive fata de reformele intarziate in Justitie. Comisarul Franco Frattini a desemnat-o ca avand "o mare contributie la aderarea de succes a Romaniei la Uniunea Europeana". Cotidianul citat mai arata ca "Escaladarea crizei guvernamentale vine intr-un moment fierbinte. La sfarsitul lunii martie trebuie trimis un raport de monitorizare la Bruxelles. Aderarea Romaniei la UE a avut loc sub o clauza de salvgardare, mai ales in ceea ce priveste reformele din Justitie. Macovei a vrut sa infiinteze o Agentie de Integritate, insa propunerea sa a esuat din cauza opozitiei Parlamentului. Observatorii Uniunii Europene din Romania sustin ca dorinta de reforma a scazut dupa data aderarii".

Criza politica in ciuda dezvoltarii economice

Cotidianul austriac Die Presse apreciaza ca dezvoltarea economica a Romaniei nu a reusit sa atenueze criza politica si atrage atentia asupra ingrijorarii pe care o resimt responsabilii europeni la Bruxelles. Cotidianul austriac remarca presiunile la care a fost supusa Monica Macovei ministrul Justitiei care nu mai figureaza pe noua lista a guvernului. Greseala Monicai Macovei, - scrie Die Presse este urmatoarea: "Ea si-a facut prea bine datoria. Din pacate, realitatea a dat dreptate unei previziuni a vajnicei ministre a Justitiei: ea se temea ca dupa aderare, campania anticoruptie in Romania ar putea paraliza". Oficial, Tariceanu si-a motivat decizia de a renunta la serviciile Monicai Macovei din pricina refuzului ei de a subscrie la amanarea alegerilor europene. Die Presse noteaza ca Macovei mai este un factor perturbator si dintr-un alt motiv: apropierea lui Tariceanu de PSD, acesta fiind cel mai putin interesat in deschiderea arhivelor securitatii, a fost un factor care a franat reformele.

Cotidianul german Suddeutsche Zeitung remarca la randul sau rivalitatile dintre premier si presedinte si reprosurile reciproce pe care si le-au facut, precum si eliminarea a doi ministri sustinuti de Partidul Democrat, Monica Macovei si Vasile Blaga. Suddeutsche Zeitung releva in final si apropierea neasteptata dintre PNL si PSD, fostul adversar al liberalilor la alegerile din 2004.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.