Intr-un interviu exclusiv la BBC cetateanul bulgar acuzat de spionaj explica legaturile sale cu demnitarii romani, cum si-a construit afacerea si cum il urmaresc serviciile secrete. De asemenea el vorbeste de efectul anchetei sale asupra economiei romanesti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta joi in ce priveste interdictia de-a parasi Bucurestiul impusa de procurori cetateanului bulgar Stamen Stantchev.

Acesta este acuzat de spionaj intr-un dosar in care mai sunt cercetati fostul ministru al economiei Codrut seres, ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy dar si alti oficiali romani.

in interviul obtinut de BBC, Stamen Stantchev spune ca si-a inceput afacerile in Romania in anii ’90 lucrand pentru compania unui controversat om de afaceri Marc Rich. Prima afacere cu petrol in Romania a facut-o cu compania RAFO.

Potrivit declaratiilor sale Stamen Stantchev a devenit unul dintre cei mai importanti consultanti internationali in Romania ai mai multor companii multinationale.

"Sunt un vanator de proiecte", spune el in interviul BBC, explicand de ce trebuie sa aiba conexiuni la cel mai inalt nivel.

Stamen Stantchev a explicat mai apoi de ce le-a dat unor oficiali romani telefoane cu cartele austriece sau de ce acasa la el s-au gasit documente cu mentiunea secret.

Iata mai jos interviul realizat de Mircea Zamfir cu Stamen Stantchev:

BBC: Ar trebui sa incercam sa intelegem cine este Stamen. Ce varsta aveti?

Stamen Stantchev: 40. Am facut 40 de ani acum opt zile.

BBC: Cand ati avut prima data in Romania?

Stamen Stantchev: in 1992. Aveam 24 de ani.

BBC: Ati venit ca turist sau deja….?

Stamen Stantchev: Am venit sa faca afaceri cu petrol. Auzisem ca e una dintre cele mai bune afaceri din lume. Am avut ceva sfatuitori care m-au invatat cate ceva. Am mai avut o afacere inainte. Am facut ceva bani, si am vrut sa intru intr-una dintre cele mai atractive afaceri din lume, petrolul. Asa am ajuns in Romania, o tara cu multe rafinarii…

BBC: Dar aveati doar 24 de ani. Ce stiati despre petrol?

Stamen Stantchev: Nu stiam aproape nimic, dar am avut noroc sa obtin un contract pentru petrol dintr-o alta tara. Ministerul de resort din tara respectiva m-a rugat sa caut o rafinarie in Romania. Asa ca am avut un prim contract cu RAFO Onesti.

BBC: Daca imi permiteti o gluma, dle Stantchev, de ce nu v-ati orientat catre ceea ce se spune despre bulgari, ca "sunteti regii zarzavaturilor"?

Stamen Stantchev: Am facut si asta, dar m-am orientat spre petrol. De petrol are toata lumea nevoie chiar si atunci cand cultivi rosii si castraveti. Ai nevoie de fertilizatori, asa ca vorbim de petrochimie. Mi-a fost mai usor si mai interesant sa fac bani din petrol.

BBC: Sunt 20 de ani de cand Romania si Bulgaria s-au desprins de comunism. Bulgarii si romanii au o istorie a mentalitatilor comuna. Adica muncesti ce inveti in scoala. Aveati o pregatire pentru a face afaceri cu petrol si gaze?

Stamen Stantchev: Nu aveam, dar mai tarziu am studiat si despre petrol si gaze. Asta cand am inteles ca trebuie sa stiu mai multe despre domeniu. Am mers la facultate si am invatat petrol si gaze. Eu am intrat din noroc in afacerea asta. L-am intalnit pe Marc Rich. Multi oameni speculeaza pe tema asta…chiar Evenimentul Zilei scria despre asta.

BBC: Da Evenimentul Zilei scria zilele acestea ca Marc Rich, un personaj extrem de complex, este la originea aducerii pe piata de energie din Romania a mogulilor rusi.

Stamen Stantchev: Cred ca el e de fapt un om cu o inima mare. S-a hotarat sa intre in afacerea asta in Romania, Rusia, Ucraina cu mult inainte de-a ma intalni eu cu el. De fapt inainte de-a ma intalni cu compania sa care-i purta numele, Marc Rich&Co. S-a numit asa pana in septembrie 1994, cand si-a vandut partea managementului caci pierdea controlul. Marc Rich a intrat in Rusia in 1976, s-a dezvoltat pe vremea vechiului sistem cand era greu sa faci afaceri si a continuat dupa aceea in Romania. Dar sa spui despre mine ca sunt un spion in slujba sa sau in structura sa, asta-i amuzant.

BBC: Marc Rich e un om care facea afaceri in America, a avut la un moment interdictie in America acuzat fiind de fraude fiscale si-a beneficiat si de-o iertare pe finalul mandatului presedintelui Clinton. Din cate stiu locuieste in Elvetia…

Stamen Stantchev: Eu am lucrat pentru companie dupa ce si-a schimbat numele in Glencore. Eu am lucrat pentru trei ani la companie la departamentul de vanzari, de aceea se speculeaza despre mine c-as fi facut ceva …. Uitati Marc Rich a contrsuit un imperiu. Glencore e una dintre cele mai mari companii financiare din intreaga lume. Sunt atat de multi oamenii care au lucrat pentru el sau care lucreaza pentru el sau Glencore. Acum exista si o alta companie numita Marc Rich. Dar daca lucrezi pentru cineva care face afaceri in intreaga lume se mai intampla si lucruri din cele care am patit eu.

BBC: Dar scoala de baza care a fost?

Stamen Stantchev: Am facut scoala militara de aviatie.

BBC: Ca pilot sau inginer?

Stamen Stantchev: Am studiat constructia armelor. Tot ce are legatura cu rachete, lasere, in general partea de armament de pe avioane.

BBC: Daca ati facut o scoala militara va intreb direct: nu ati fost, nu sunteti spion? Ati lucrat si cu un personaj atat de controversat!

Stamen Stantchev: (rade) Nu, nu am avut nicio misiune de la militari. Am fost la scoala militara pentru ca asa au hotarat parintii mei. Eram prea tanar ca sa decid. Vorbim totusi de lumea socialista. Pe atunci era bine, era chiar o chestie de prestigiu sa fii in armata. in 1989 am parasit armata. Mi-am dat seama ca vor fi atatea oportunitati. Lumea se deschidea pentru noi, si multa lume a plecat atunci din armata. Dar sa stiti ca scoala militara mi-a fost de folos. in armata inveti sa muncesit, sa muncesti de unul singur si mai ales sa-ti duci treaba la capat. S-ar putea sa fie si acesta unul dintre motivele pentru care cineva nu m-a placut in Romania. Se prea poate sa fi fost mai lenes decat mine si-a decis sa ma acuze si sa ma aduca in situatia in care ma aflu acum.

BBC: Stamen Stantchev este propus de organele de ancheta romanesti drept "spion" in dosarul privatizarilor. Rapoartele internationale vorbesc de multe ori de conditiile dificile din puscarie. Sigur, n-ati fost in puscarie propriu zis, dar ati stat inchis pana pe 23 ianuarie cand justitia a decis ca cercetarile pot fi continuate cu dumneavoastra si ceilalti trei acuzati in liberate. Spuneti-mi unde ati fost inchis? Ce colegi de celula aveati?

Stamen Stantchev: Am fost inchis pe 29 noiembrie dimineata. La 6 dimineata in dimineata zilei de 29 m-au adus la sediul IGPR aproape de Piata Unirii. A fost socant. intr-un fel, la inceput, nici nu stiam unde sunt. Eram foarte obosit… Sa stai toata noaptea la parchet si dimineata am ajuns undeva, nu stiu unde…Mai erau trei oameni acolo. O camera de 3 metri pe 2 metri si jumatate. 4 oameni 4 paturi, nu prea mare. Baia tot acolo. Am dormit doua ore si apoi cineva m-a trezit si inapoi la parchet, tribunal…Primele trei zile esti in soc. Mi-au luat amprente, fotografii, dar am supravietuit. Poate m-a ajutat din nou armata. Era un tip acolo care mi-a spus nu te gandi ca iesi repede de aici. intai stai sase luni si apoi te gandesti la libertate.

BBC: Era cazul lor inteleg?

Stamen Stantchev: Da. Ce mi-au spus ei acolo e ca intai intri la inchisoare si apoi se cauta dovezile impotriva ta. Mi s-a parut ciudat, foarte ciudat. Nu poti aresta pe cineva doar pe baza unor zvonuri, convorbiri telefonice. Traim in Uniunea Europeana! Dupa stiinta mea doar in Romania sunt acceptate probe telefonice. Eu din asta traiesc. in calitate de consultant trebuie sa vorbesc la telefon.

BBC: Ati fost suspus la presiuni in perioada in care ati fost in arest?

Stamen Stantchev: Presiunea e doar una psihologica. Acesta e primul lucru pe care-l simti in arest. Devii din ce-n ce mai slab. inchizi ochii si-ti vezii copii, vrei sa-i imbratisezi si apoi incepi sa plangi. Dar incet-incet iti revii. Nu cred ca mi s-au intamplat lucruri deosebite. Cu mine in celula mai erau trei persoane. Unul dintre ei, arestat pentru falsificare de bani a fost ceva mai agresiv, cel putin la inceput, dar incet-incet l-am potolit. Mai era cineva acolo, acuzat de trafic de persoane, cu el n-am avut probleme, si unul acuzat de infractiuni financiare. in general, s-au purtat bine cu mine, fie politisti sau anchetatori.

BBC: Aveti copii? Sunt aici cu dvs?

Stamen Stantchev: Da am doi copii care locuiesc cu sotia in Monaco. Am locuit ultimii 10 ani la Viena. S-au mutat la Monaco chiar cu putin timp inainte sa fiu arestat. Rezidenta am obtinut-o cu patru zile inainte de-a ma aresta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.