Fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu nu a vazut contractele „baietilor destepti” cu Hidroelectrica, insa perioadele in care au fost incheiate intelegerile i se par „corecte”.

Nimeni nu stia de faptul ca trei sferturi din cantitatea de energie ieftina produsa de Romania sint contractate, pina la sfirsitul anului 2007, de catre traderi privati. Cel putin asa sustin persoanele care ar fi putut fi implicate.

Dupa ce, ieri, Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei intre 2000 si 2004, se declara surprins de situatia creata la Hidroelectrica, ministrul de atunci confirma spusele subalternului cu o precizare in plus: termenele la care contractele expira sint "absolut corecte". "Daca secretarul de stat pe energie nu stia nimic, va asteptati sa fi stiut eu? Nu m-am implicat in negocierile Hidroeletrica, insa pentru o astfel de companie mi se pare normal sa incheie contracte pe termen mediu si lung", ne-a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei in perioada 2000-2004.

Nici fostul director al Hidroelectrica Eugen Pena nu are habar de contractele cu pricina. "Eu nu stiu nimic despre nici un astfel de contract. Cit am fost eu director, Hidroelectrica nu contracta o cantitate asa de mare de energie catre traderi privati. Nu pot sa comentez pentru ca eu nu am semnat nimic", ne-a spus Pena, care si-a incheiat mandatul cu doar citeva luni inainte de perfectarea contractelor. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei spune ca institutia pe care o conduce nu are competente in supravegherea contractelor incheiate de Hidroelectrica.

"ANRE nu se implica in strategia producatorilor de energie. Nu stiu nimic despre acele contracte", ne-a declarat Nicolae Opris, presedintele Autoritatii.

Institutie opaca

Plasarea in timp a momentului in care au fost semnate contractele, dar si declaratiile facute de cei care, la acel moment, diriguiau piata energiei din Romania trimit catre o singura persoana. Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, pare a fi singurul care cunoaste motivele pentru care societatea pe care o conduce a consimtit sa contracteze trei sferturi din productia proprie unor traderi privati.

De doua zile insa, directorul producatorului de energie nu este de gasit in ciuda insistentelor noastre. Mai mult decit atit, nici unul dintre directorii responsabili cu relatia cu piata interna a energiei nu a putut fi contactat.

Filmul unei superafaceri

Hidroelectrica, societatea care produce cea mai ieftina energie electrica din Romania, are de onorat anul acesta zece contracte de livrare de energie, toate pe termen lung, toate perfectate in perioada 2002-2004. Dupa cum dezvaluiam in numarul de ieri, cei mai importanti clienti sint Energy Holding si ALRO Slatina (care a preluat tot un contract al Energy Holding), alaturi de alti citiva traderi privati. Hidroelectrica a antamat inca din 2004 trei sferturi din productia pe anul 2007 in baza unor contracte cu negociere directa. Cantitatea de energie este imensa, sumele vehiculate si potentialul profit al contractantilor, de asemenea.

Hidroelectrica se obliga sa livreze, in acest an, 11,6 TWh (11,6 milioane de megawati/ora), in conditiile in care cele mai recente estimari ale companiei aratau o productie totala pentru 2007 de doar 15,2 TWh. Energy Holding are de primit in acest an de la Hidroelectrica nu mai putin de 4,17 TWh, adica peste un sfert din toata productia societatii sau echivalentul a aproape 8% din tot consumul Romaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.