Secretomania instituita in jurul proiectului privind construirea unui nou palat guvernamental, pentru care Cabinetul Tariceanu a alocat 40 de milioane de euro – de patru ori mai mult decat toate fondurile alocate pentru consolidarile antiseismice din intreaga tara – continua sa persiste.

Guvernul a ales deja sase ofertanti pentru faza finala a concursului de proiecte, dar numele acestora este tinut la secret.

Practic, potrivit tuturor hotararilor adoptate de Guvern in legatura cu acest proiect, a legislatiei din domeniul investitiilor si a achizitiilor publice, la aceasta data, numele proiectantului ar fi trebuit sa fie cunoscut si facut public. Astfel, regulamentul de organizare a "Concursului de solutii" prevede ca intr-o prima etapa, denumita "Selectia concurentilor", sa fie alese sase oferte din numarul total al celor primite pana la 1 septembrie 2006.

Apoi, in faza a doua, intitulata "Proiectul de arhitectura" si care se incheia la 4 decembrie 2006, ar fi trebuit ales unul dintre cei sase ofertanti caruia i s-ar fi incredintat lucrarea. Dar ascunzandu-se in spatele unui asa-zis "secret de stat", Guvernul nu a facut publica derularea procedurilor pentru alegerea proiectantului. Dimpotriva, la toate demersurile Jurnalului National, Biroul de Presa al Guvernului a refuzat sa precizeze, de exemplu, care sunt cei sase ofertanti alesi deja pentru a-si disputa "finala".
Mai mult, in raspunsurile trimise redactiei se sugera ca, de fapt, concursul inca nici nu a avut loc, ca s-a dat doar anuntul, ca el se afla in derulare etc.

AU SCAPAT PORUMBELUL! In urma ultimului articol pe aceasta tema aparut in Jurnalul National, Biroul de Presa al Guvernului ne-a transmis un "Drept la replica", in care ne acuza ca dezinformam opinia publica, dar in care, printre altele, precizeaza negru pe alb: "Declansarea celei de-a doua faze a concursului (pentru alegerea proiectantului dintre sase candidati preselectati - n.r.) a fost amanata pana la data de 2 aprilie 2007 (de ce aceasta amanare? cine a solicitat-o? pe ce motive? nu se precizeaza - n.r.)".

Asadar, cum s-ar zice, "scapand porumbelul", Biroul de Presa al Guvernului recunoaste in sfarsit ca prima faza a concursului, si anume alegerea a sase oferte din totalul celor primite, s-a incheiat inca din septembrie 2006. Deci, asa cum aratam noi in articolele precedente, exista deja sase mari si tari potentiali castigatori ai proiectului, pe care Guvernul ii tine "la secret". Cine si ce interes are sa tina departe de ochii contribuabililor numele celor sase firme selectate deja pentru a intra in finala, dintre care una va fi musai desemnata castigatoare a proiectului? Ce jocuri, ce "baieti destepti si grupuri de interese" se ascund in spatele acestei secretomanii? Aceasta-i intrebarea! Legitima.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.