Fondurile vin din mai multe surse Mamaia, prima statiune vizata Lucrarile dureaza pana in 2020

Agentia Internationala de Cooperare Japoneza (JICA) le-a prezentat specialistilor romani concluziile studiului pe care l-au realizat la Constanta privind protectia si reabilitarea zonei sudice a tarmului romanesc al Marii Negre. Asa cum am mai anuntat la 20 februarie a.c., lucrarile de reabilitare a litoralului vor fi demarate in acest an si se pare ca vor "inghiti" 316 milioane euro. Estimarea a fost facuta in urma studiului realizat de catre JICA, in perioada 2005-2007, cand specialistii straini au venit in Romania pentru a analiza situatia litoralului Marii Negre si pentru a propune solutii.

Potrivit lui Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Romane Dobrogea Litoral, cele mai scumpe lucrari din acest proiect vor fi cele de innisipari ale plajelor, care vor costa aproximativ 82 de milioane de euro, in timp ce eliminarea amenajarilor deja existente va presupune un efort financiar cifrat la 13 milioane de euro. Noile diguri care vor fi construite vor costa 74 de milioane de euro, in timp ce recifele artificiale vor necesita investitii de 65 de milioane de euro. "Deocamdata, sunt mai multe ipoteze de lucru si sunt luate in calcul mai multe surse de finantare. Inca nu s-a stabilit exact. Speram sa atragem fonduri structurale pentru acest proiect.

O parte din bani vor veni insa de la Guvern. Era necesar un astfel de proiect. La Mamaia, de exemplu, apa erodeaza in fiecare an circa doi metri de plaja", ne-a declarat Anton. In cel mai scurt timp vor fi propuse si solutiile tehnice adecvate pentru lucrarile de reabilitare. Primele plaje care vor fi reabilitate sunt cele din Mamaia si Eforie Nord, iar lucrarile, care vor incepe in acest an si se vor incheia in 2011, vor costa 44 de milioane de euro. Lucrarile pentru intregul proiect se vor incheia abia in anul 2020. JICA a furnizat master-planul de reabilitare a plajelor, cuprinse intre Navodari si Vama Veche. Specialistii japonezi au evaluat viteza de eroziune a plajelor si au stabilit ca prima urgenta o reprezinta lucrarile de protectie si innisipare a plajei Mamaia Sud, care este cuprinsa intre hotelurile Parc si Doina.

Solutii ieftine si rapide

Specialistii romani spun ca solutiile tehnice de realizare a innisiparii si costurile reale se vor sti abia dupa organizarea licitatiilor de atribuire a lucrarilor, intrucat constructorii ar putea oferi solutii mai ieftine si mai rapide de transport al nisipului. Lucrarile la Mamaia Sud si Eforie Nord ar putea incepe in vara anului 2008 si vor dura, in medie, circa un an si jumatate, pe fiecare sector de plaja. Reprezentantii JICA au spus ca termenul inceperii lucrarilor depinde foarte mult de modul in care autoritatile romane, in special Ministerul Mediului, reusesc sa se incadreze in programul de actiune schitat in cadrul master-planului.

Pe 29 martie a.c. este prevazuta o dezbatere publica a proiectului, la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Marina Grigore Antipa, din Constanta. Pana cand vor fi demarate lucrarile de reabilitare, Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) se pregateste pentru deschiderea sezonului estival. La sfarsitul saptamanii trecute, a inceput pregatirea plajelor, avand in vedere ca la 1 mai a.c. turistii sunt asteptati in vacanta. Primele lucrari au inceput in statiunea Mamaia si privesc demontarea gardurilor de protectie, de degajare a depozitelor de nisip, de igienizare manuala pentru indepartarea corpurilor straine.
De azi, lucrarile vor demara si in Eforie, urmand ca pana la sfarsitul acestei luni, DADL sa inceapa curatenia in toate statiunile turistice, pentru ca la 1 mai a.c. plajele vor fi preluate de catre agentii economici care au castigat la licitatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.