Basescu si Tariceanu comunica insa doar prin scrisori oficiale

Romania va fi reprezentata la reuniunea Consiliului European de primavara atat de presedinte, cat si de primul-ministru. Lucru deloc neobisnuit, in conditiile in care tara noastra este republica semiprezidentiala. Si in cazul Frantei, de exemplu, exista aceasta dubla reprezentare. Reamintim, Consiliul European este un Consiliu la care asista sefii de Stat sau Guvern impreuna cu ministrii lor de Externe.

Pe fondul neintelegerilor dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, se pune insa intrebarea daca cei doi vor putea transmite o pozitie unica a Romaniei. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a explicat ieri ca "nu va exista niciodata un moment in care presedintele sa sustina ceva si premierul altceva", intrucat dosarul care pregateste Consiliul European se face de catre DAE impreuna cu MAE si documentul este trimis atat la Palatul Cotroceni, cat si la Palatul Victoria.

"Astfel incat mesajele pe care Romania le va transmite la Consiliu vor fi ca intotdeauna, unice", a precizat Adrian Ciocanea. Seful DAE a declarat, in schimb, ca temele aflate pe agenda Consiliului European tin de responsabilitatea primului-ministru. "Afacerile europene sunt afaceri interne.

Daca sunt afaceri interne, de fapt ele sunt in directa coordonare a primului-ministru. Nu este numai in Romania o asemenea realitate, ci este una cunoscuta. In ceea ce priveste dosarul Consiliului, acesta reprezinta chestiuni de politica interna - strategia Lisabona, piata interna, politica energetica si schimbarile climatice (temele care se afla pe agenda Consiliului European - n.r.) sunt chestiuni care privesc strict afacerile interne", a declarat Ciocanea. DAE este un departament infiintat la inceputul acestui an si aflat in subordinea primului-ministru. Premierul Tariceanu va fi insotit la reuniunea Consiliului European de o delegatie guvernamentala formata din ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. Administratia Prezidentiala nu a anuntat componenta delegatiei care il insoteste pe seful statului.

Prima data ca stat membru al UE

Consiliul European din 8-9 martie se desfasoara sub deviza "Impreuna pentru succesul Europei". Romania participa pentru prima data la aceasta reuniune in calitate de stat membru al UE cu drepturi depline.

Potrivit agendei stabilite, sefii de Stat si de Guvern din statele membre vor discuta despre continuarea aplicarii si dezvoltarii Strategiei Lisabona, pe care Uniunea Europeana a actualizat-o in anul 2005, despre politica energetica a Uniunii Europene, despre modul in care statele membre si institutiile europene vor putea sa reduca costurile administrative.

Consiliul European stabileste liniile politice fundamentale cu privire la cadrul si perspectivele generale de evolutie ale UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.