In Romania, cea mai veche meserie din lume este si una ditre cele mai profitabile afaceri, o adevarata industrie, singura probabil, care functioneaza in tara asta. In afara de stirile de senzatie ca nu mai stiu ce retea de proxeneti a fost “anihilata” sau “decapitata”, sau ca o amarata de prostituata are de platit amenzi, cat nu castiga nici in trei vieti de “produs”, in afara, deci, de aceste “incidente”, stam cu mainile in san si nu facem nimic... pentru ca nu ne permite legislatia.

"Nu avem ce masuri sa luam in acest cadru legislativ. Altceva decat sa le aplici amenzi nu ai ce sa le faci", declara Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, marti seara, la Realitatea TV, dupa proaspatul bilant al minsterului. Domnia sa ne-a mai spus si ca in atentia institutiei pe care o conduce exista un proiect de lege privind legalizarea prostitutiei. Blaga afirma ca legea care va reglementa cea mai veche meserie din lume ar putea intra in dezbatere publica foarte curand, in maxim o luna de zile.

Recent, un cotidian britanic scria despre retelele de prostitutie romanesti, despre "pestii" care poarta bijuterii de aur, geci de de firma si conduc masini Audi sau BMW, care atrag atentia imediat pe soselele pe care circula, in mod normal, carute si LADA, adaugand ca exploatarea sexuala a femeilor este o afacere profitabila in Romania, unde salariul mediu pe economie este de aproximativ 150 euro pe luna.

Legalizarea prostitutiei in Romania n-a avut pana acum prea multe sanse de izbanda. Desi au existat mai multe initiative legislative ale unor parlamentari pe aceasta tema, criticile au venit din toate partile. Sustinatorii acestui demers au adus ca argumente explozia de boli, in special, cea mai grava fiind SIDA. Prin legalizarea pacatului, prostituatele vor deveni un soi de prestatoare de servicii catre populatie, cu contract de munca, taxe, impozite si tot tacamul.

Prostitutia atrage dupa sine alte infractiuni, de regula mult mai grave. Surse din cadrul MAI ne-au declarat ca la nivelul IGPR s-a constituit un grup de lucru care abordeaza aceasta problema, inclusiv o eventuala propunere de modificare a legislatiei. In acest sens, se vorbeste despre un proiect de HG, prin care s-ar face o astfel de modificare a legislatiei actuale, fie in sensul inaspririi pedepselor, fie... cresterea gradului de permisivitate.
Ioana Poenaru, din cadrul Biroului de Presa al Inspectoratului General al Politiei Romane, ne-a confirmat ca exista un astfel de grup de lucru care a adresat o nota ministrului Blaga referitoare la acesta problema, dar deocamdata nu exista un proiect de act normativ.

In nota respectiva s-au luat in discutie cauzele si masurile de stopare sau macar diminuare a fenomenului. S-au studiat, de asemeni, si legislatiile altor tari europene si s-a pus problema daca prin legalizare s-ar rezolva aceasta situatie. Daca Europa ne-o va cere, probabil vom face si aceasta concesie care s-ar alatura listei cu transhumanta, electrocutarea porcului, si alte nazbatii.

Dar, lasand la o parte caracterul infractional al fenomenului, al riscului imbolnavirilor pe banda rulanta, dar si caracterul moral al legalizarii pacatului, mai apare un amanunt cat se pate de pragmatic si clar. Banii si Statul, pentru ca el, Statul pierde bani frumosi de pe urma neimpozitarii castigului prestatoarelor de servicii catre populatie. Daca tot romanul isi plateste constiincios darile, prostituatele de ce ar face exceptie de la regula? Ce, ele sunt mai cu mot?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.