“Senatorii au vrut sa scape de mine si de parchete”

Asa declara in week-end ministrul Monica Macovei in prima iesire pe sticla de dupa adoptarea motiunii initiatiate de conservatori si sustinuta de PSD, PRM, dar si "aliati", iar daca va ramane in Guvern vor continua anchetele demarate de parchete. Asta pentru ca , printre senatorii din sala , spune Macovei se aflau si unii care au facut carare pe la parchete, senatori, inclusiv de la cele trei partide aflate la guvernare.

"Un semnal deosebit de grav la adresa Uniunii Europene", asa caracterizeza vicepresedintele Bundestaguluianti, Susanne Kastner motiunea anti-Macovei, adaugand ca ar putea activa clauza de salvgardare, chiar in ultimul moment, adica in luna iunie a acestui an. Europenii au inceput sa trimita avertismente privind eventuala demitere a ministrului roman de Justitie, Monica Macovei, si asta conteaza mai mult decat galceva damboviteana. Ieri, Monica Macovei a venit cu precizarea ca opinia publica va discerne adevaratul sens al atacurilor asupra sa si nu se va lasa pacalita de minciunile si calomniile care... consuma multa energie in mediul politic.

Pe sistemul bate saua sa priceapa iapa, votul anti-Macovei este, dupa parerea ministrului, un vot direct impotriva procurorilor care-i investigheaza pe oamenii politici din toate partidele.

"Motiunea a avut un singur scop - sa scape de mine si de conducerea DNA, Daniel Morar si de parchete si probabil, de Kovesi. Au votat acolo oameni care sunt trimisi in judecata, oameni care sunt cercetati. Nu uitati ca sunt cercetati oameni si din PNL, PD si UDMR. Nu continui eu anchetele, le continua procurorii. Eu sunt consecventa - anchetele trebuie sa continue, magistratii sunt independenti", a declarat Monica Macovei, in cadrul emisiunii 3X3. Afirmatiile ministrului capata sens, avand in vedere atacurile din ultima perioada asupra unor procurori mai incomozi.

Macovei a mai spus ca si acum doreste sa ramana in functie, insa a sugerat ca ia in calcul posibilitatea ca in numele sau si pe mandatul sau de ministru ar fi posibil sa fie derulate jocuri politice - "Daca in spatele usii se fac aranjamente, nu ma intereseaza. Eu am drumul meu. E o chestiune politica... Eu nu am de pierdut nimic personal. Ei, cei care au initiat si au votat motiunea, sunt cei care pierd. Au votat impotriva independentei justitiei. Eu, de unde vin, am ce sa fac", a spus ministrul Justitiei. Avand in vedere ca textul motiunii critica in ansamblu stategia reformei in justitie, stategie sustinuta deci de Guvern, ar fi cazul ca acesta sa-i arate un pic de solidaritate.

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, pentru ca a laudat-o pe Macovei, a fost tras de urechii colegii sai de la Bruxelles si i s-a reamintit ca nu are dreptul sa adopte astfel de pozitii publice pe marginea unor probleme interne dintr-un stat european, atentionandu-l ca forul european dialogheaza cu guverne, si nu cu ministri. Comentariile lui Frattini, spun comisarii, au venit intr-un moment nepotrivit, cel al motiunii. Iata si fraza ‘incriminatoare’: "O apreciez pe deplin pe doamna ministru Macovei. Am fost de multe ori la Bucuresti si am spus-o si atunci, in public, de fiecare data, ca il apreciez pe ministrul Justitiei". Amenintarea cu activarea clauzei de salvgardare venea anul trecut pe fondul neindeplinirii criteriilor legate de justitie, de coruptie, acum ea vine ca urmare a necontinuarii demersurilor. Bruxelles-ul este ingrijorat, pe melegurile noastre se pare ca nu conteaza, conteaza capetele lui Macovei, Basescu...

Susanne Kastner condamna rezultatul votului

Lasand la o parte motiunile dambovitene, la nivel extern ele se intorc ca un bumerang asupra noastra. Susanne Kastner, vice-presedintele Bundestagului, a declarat postului de radio Deutsche Welle ca motiunea ar putea activa clauza de salvgardare pentru Romania in luna iunie a acestui an si ca este un semnal deosebit de grav pentru Uniunea Europeana. Deputatul social-democrat Susanne Kastner, vicepresedinte al Bundestagului si lider al Grupului parlamentar de prietenie germano-roman, a condamnat ferm votul de neincredere acordat in Senatul Romaniei ministrului Justitiei, Monica Macovei. Activarea acestei clauze ar lipsi Romania de importante fonduri europene, atat de necesare.

Geoana: Salvgardarea e indezirabila

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca activarea clauzei de salvgardare pe justitie, daca se va produce, nu va fi din cauza opozitiei politicienilor fata de Monica Macovei si a sustinut ca Macovei si Boc se comporta ca niste" kamikaze politici". Mircea Geoana a sustinut ca activarea clauzei de salvgardare pe justitie nu este un lucru dezirabil pentru Romania, dar a aratat ca daca acest lucru se va produce, motivul nu va fi opozitia politicienilor fata de Monica Macovei sau motiunea impotriva acesteia care a trecut de Senat, ci activitatea ministrului Macovei.

Liderul PSD a amintit ca Monica Macovei insasi a amenintat ca daca legea ANI nu va fi adoptata va cere chiar ea activarea clauzei de salvgardare, care este, asa cum a caracterizat-o Mircea Geoana, o actiune "profund antinationala", venita din partea unui ministru care reprezinta statul roman.

Antonescu: "Guvernul se face la Bucuresti"

Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ca reactie la avertismentul vicepresedintelui Bundestagului Sussane Kastner referitor la posibila activare a clauzei pe justitie daca Macovei este demisa, ca "Guvernul se face la Bucuresti, si numai la Bucresti". "Declaratia dnei Kastner este foarte importanta. In Romania exista viata parlamentara care respecta regulile democratiei, iar Guvernul se face la Bucuresti si numai la Bucuresti", a spus vicepresedintele PNL, care este si liderul deputatilor liberali. El a spus, la Realitatea Tv, ca premierul Calin Popescu Tariceanu si PNL au dovedit "cea mai ferma vointa de a face reforma in justitie. Monica Macovei a fost sustinuta de primul ministru prin asumarea raspunderii si prin sustinerea legilor pe care le-a propus Guvernului si Parlamentului". El a reamintit ca, in ciuda votului din Senat, Tariceanu a anuntat ca nu propune revocarea lui Macovei.

PRM: Clauza, un rau mai mic decat Macovei

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM, considera ca posibila activare de catre UE a clauzei de salvgardare pe justitie invocata de vicepresedintele, Budestagului Sussane Kastner, ar fi nerealista si ar reprezenta un rau mult mai mic decat pastrarea Monicai Macovei in fruntea ministerului. Salvgardarea nu este realista, dar este un rau mult mai mic pentru Romania decat pastrarea Monicai Macovei" in fruntea Ministerului Justitiei, a declarat, la Realitatea Tv, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas. Comentand declaratiile vicepresedintelui Bundestagului german, Sussane Kastner, el a spus ca se afla in fata "penibilului unor declaratii in necunostinta de cauza.

Nu am aratat Uniunii Europene adevarata fata a asa-zisei reforme Macovei", a precizat liderul PRM. El a mai spus ca declaratia lui Kastner este efectul unui lobby pe care ministrul justitiei si l-ar face peste hotare, amenintand ca PRM va arata in curand detalii ale unei astfel de campanii de sustinere a ministrului justitiei, sustinut prin declaratii ale celor mai inalti oficiali ai UE si ale unor politicieni din tarile UE.

UDMR: Afirmatiile lui Kastner vor influenta demersurile din politica romaneasca

Aprecierile doamnei Susanne Kastner nu vor influenta demersurile in politica romaneasca, este de parere deputatul UDMR Kelemen Hunor.

‘Nu cred ca noi trebuie sa ne comportam ca niste copii de scoala, inconstienti, iar doamna diriginta sa vina sa ne faca observatii’, a declarat, duminica, pentru ROMPRES, parlamentarul UDMR. Kelemen Hunor a afirmat ca opiniile exprimate de Susanne Kastner sunt importante pentru Romania, dar nu in masura in care sa se tina cont de persoana care poate sa fie numita sau demisa dintr-o functie de ministru.

‘Am inteles ca si domnului Franco Frattini i s-a atras atentia ca in fisa postului sau de comisar nu figureaza interventiile in favoarea unuia sau altuia dintre ministrii statelor membre’, a precizat deputatul.

Sandru s-a saturat de amenintarile venite din afara
Deputatul Lavinia Sandru, vicepresedinte PIN, a catalogat, ieri, drept ‘amenintari’ afirmatia vicepresedintelui Bundestag-ului, Susanne Kastner, ca motiunea anti-Macovei ar putea activa clauza de salvgardare pe justitie in luna iunie a acestui an. ‘De amenintari venite din afara ne-am saturat. Noi trebuie sa stim in momentul de fata ce facem, pentru ca suntem parte a Uniunii Europene. Nu trebuie sa acceptam amenintari. Negociem. Hotaram’, a afirmat deputatul. In acest sens, Lavinia Sandru si-a exprimat parerea de rau ca nu este in guvern, pentru a putea ‘negocia’. ‘Se poate si altfel. Noi (PIN- n.r.) ne batem pentru tara noastra. Oamenii integri se bat pentru tarile lor’, a subliniat deputatul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.