Un raport al Consiliului Concurentei arata ca marii operatori de televiziune prin cablu si-au impartit Capitala si cele mai importante orase dupa modelul Mafiei

La finele anului trecut, Consiliul Concurentei a binevoit sa finalizeze, dupa nenumarate dezvaluiri de presa, investigatiile asupra pietei serviciilor de televiziune prin cablu, incepute inca din anul 2002. Firmele de televiziune prin cablu (CATV) au constituit adevarate cartele in toata Romania si actioneaza impartindu-si pe zone aria de acaparare a clientilor.

Unde exista o firma de cablu, celelalte nu au ce cauta si viceversa. In acest fel, clientii devin captivi, in sensul ca trebuie sa plateasca tarifele cerute, sau sa se debranseze, fara a avea posibilitatea de a opta pentru o alta firma concurenta. Pe simplul motiv ca la ei in cartier nu exista decat o singura societate furnizoare de astfel de servicii. Acesta a fost modul general de operare al cartelelor cablistilor in toate marile orase, incepand cu Capitala.

Consiliul Concurentei, care a primit reclamatii inca din anul 2001, a inteles sa deschida primele investigatii abia in 2002. La finele anului trecut le-a finalizat la un mod cat de cat acceptabil, dar care nu convinge asupra vointei reale a institutiei de a pune capat pozitiilor de monopol ale cablistilor.

Amenzi infime in raport cu profitul

O serie de mari operatori CATV au fost sanctionati, pentru practicile lor anticoncuretiale, cu amenzi care totalizeaza aproximativ 7,5 milioane de euro. Firmele amendate sunt UPC Romania - Astral Telecom si RCS & RDS (care detin peste 90% din piata CATV), precum si Cablevision of Romania (CVR). Sanctiunile sunt insa modeste in raport cu uriasele profituri (comparabile cu cele ale companiilor de telefonie mobila). De asemenea, amenzile nu rezolva deloc problema stringenta a consumatorilor, care in mai toate regiunile tarii nu au pe raza domiciliului lor decat o singura firma la care sa se aboneze. Din aceasta cauza, tarifele lunare nu scad niciodata, iar calitatea si diversitatea serviciilor nu creste.

Prin Decizia Consiliului Concurentei nr. 237 din 12.12.2006, s-au aplicat urmatoarele amenzi, care totalizeaza, asa cum spuneam, aproximativ 7,5 milioane euro:

- doua amenzi, una de 17.605.784 RON si cealalta de 7.257.984 RON pentru UPC Romania SA (succesoara lui ASTRAL Telecom SA);

- 807.275 RON pentru RCS & RDS SA;

- 273.766 RON pentru Cablevision of Romania SRL;

Sanctiunile s-au aplicat pentru "incheierea si punerea in practica a unor intelegeri anticoncurentiale avand ca obiect partajarea pietelor serviciilor de televiziune prin cablu", precum si pentru "abuz de pozitie dominanta manifestat prin impunerea de tarife majorate in mod nejustificat".

Ministerul Comunicatiilor i-a favorizat pe cablisti

Desi in motivarea deciziei se recunoaste ca mari orase ale tarii, inclusiv Capitala, sunt impartite pe zone de "influenta", in sensul ca exista un singur operator CATV intr-o zona (exceptiile fiind rare si de data recenta), nu se prevad masuri de reintrare in normalitate. Masuri care sa ofere consumatorilor posibilitatea de a opta pentru o alta firma, in caz ca nu e multumita de cea la care este abonat. Consiliul Concurentei arunca vina pentru aceasta situatie in cazul Bucurestiului, si asupra Ministerului Comunicatiilor care, ca institutie de specialitate "autoriza zonele deservite de catre companiile de cablu, delimitandu-se cu strictete ariile autorizate pentru constituirea retelelor de comunicatii prin cablu. Acest lucru nu interzicea insa existenta mai multor retele in aceleasi zone. Cu toate acestea, fiecare dintre operatori a optat pentru penetrarea zonelor in care acest serviciu nu era activ si unde avea posibilitatea de a fi unicul furnizor de servicii CATV".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.