In mod independent de numismatul de la Alba Iulia, si Radu Tora, fost jurnalist implicat in dosar, sustine acum ca bratarile ar fi fost facute din kosonii detinuti de braconierii siturilor arheologice

In episodul de astazi al anchetei despre "Misterele Tezaurului e la Sarmizegetusa", Adevarul prezinta noi dezvaluiri ale tanarului colectionar din Alba Iulia, Flaviu Istrate, alias "Numismatul", omul care a avut curajul sa infrunte autoritatile in cel mai controversat dosar penal al momentului. Marturia "Numismatului" intareaste pista falsurilor, neglijata in mod inexplicabil de catre autoritati.

Tanarul numismat din Alba Iulia Flaviu Istrate a adus suficiente argumente in favoarea ipotezei potrivit careia bratarile presupuse a fi dacice ar fi fost confectionate de un prieten al sau, Sorin Popa, bijutier din Calan, decedat in urma cu un an. Un ultim argument al colectionarului este si cel mai interesant. Este, practic, piesa de greutate a ipotezei falsurilor din afacerea "Bratarile dacice". In firul logic al dezvaluirilor sale, Flaviu se refera la o ultima lovitura pusa la cale de "reteaua de la Deva": un asa-zis tezaur medieval, din epoca popoarelor migratoare, din care s-ar fi aruncat pe piata antichitatilor un colier. "Se pare ca, prin 2004, a mai fost pusa la cale o bomba. M-a sunat cineva, cand eram in Germania, la munca, sa-mi spuna ca s-ar fi pus pe piata un tezaur de bijuterii ce pare a fi din epoca popoarelor migratoare. L-am sunat pe prietenul meu Sorin bijutierul (n.r. -Sorin Popa, alias Bijutierul) si l-am intrebat ce este cu acel tezaur. Mi-a spus sa stau linistit ca nu e nimic, ca el a facut un colier. Cred ca era in vara-toamna anului 2005 cand am discutat cu Sorin.

Printre altele, el mi-a spus atunci ca are un colier facut, in greutate de circa 150 grame, model «cardic» - nu stiu ce semnifica acest termen, pe care, ulterior, l-a vandut in Ungaria, dupa spusele lui, la vreo 15.000 de euro", ne-a declarat Flaviu Istrate, ca un al cincilea argument in favoarea ipotezei ca prietenul sau, bijutierul din Calan, ar fi facut, pe langa bratarile asa-zis dacice, si un colier presupus a apartine epocii popoarelor migratoare.

Colierul apare si intr-un document "strict secret" al Parchetului

In mod ciudat, despre colier se mai vorbeste si in dosarul "Bratarile dacice", intr-o convorbire inregistrata, aparuta intr-un document "strict secret". Iata ce spune documentul. "Un colier foarte fin lucrat, rupt, extraordinar de fin lucrat, foarte frumos. Ii lipseau piese din el si era rupt, se putea spune ca are o oarecare vechime (...) Era un colier, ce sa zic eu... si doi cercei. (...) Si cerceii, la cat de mari erau, am zis ca is inele...", spune un anume Bebe Dana, la fila 8 a notei strict secrete privind continutul discutiei purtate intre trei persoane: un anume "L", alias "Lazar" (posibil procurorul Lazar Augustin), un anume "C", alias "Condruz", posibil comisarul Condruz) si un anume "DB" alias "Dana Bebe" (martor in dosar).

Si pe site-ul IGP figureaza un colier: la rubrica "urmarire generala"

Este interesant ca tot despre un misterios set de bijuterii, de provenienta neprecizata, format dintr-un colier si doi cercei, se vorbeste si pe site-ul oficial al IGP. Mai precis, pe site-ul IGP: ww.politiaromana.ro/obiecte/obdetalii.aspx. Acolo, la rubrica obiecte date in urmarire generala, printre alte antichitati, pe langa trei bratari dacice, o cantitate de 2.440 de kosoni si o alta de 2.700 de monede tip Lisimah, mai figureaza si alte patru piese interesante: un colan, din argint si din aur, un colier si doi cercei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.