Uniunea Europeana acorda un sprijin financiar de sapte euro, pentru fiecare animal, fermierilor care practica transhumanta, cu conditia ca minim 90 % din animale sa fie pasunate cel putin 90 de zile consecutive, intr-o zona prestabilita de fiecare stat membru.

Regulamentul CE 1782/ 2003 prevede ca "se va acorda o prima suplimentara fermierilor in zonele unde cresterea oilor sau a caprelor constrituie o activitate traditionala sau contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei rurale".

De asemenea, regulamentul CE recomanda fiecarui stat membru sa identifice si sa delimiteze clar aceste zone, unde transhumanta trebuie sprijinita financiar. Prin urmare, daca un stat membru considera ca transhumanta este necesara, fie pentru ca reprezinta o practica traditionala, fie pentru ca poate contribui la dezvoltarea economica in zona, trebuie sa delimiteze clar zonele respective. Mai mult, fermierii care indeplinesc conditiile stabilite de CE pot beneficia de un sprijin financiar de sapte euro pentru fiecare animal.

Importanta existentei acestui regulament european este data de faptul ca reprezentantii Autoritatii Nasionale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA) au declarat, marti, ca "transhumanta este ilegala", iar motivul invocat a fost o cerinta a Uniunii Europene.

"In prezent, transhumanta este ilegala. Amenzile pentru transportul ilegal al aminalelor sunt intre 1.000 si 3.000 de lei noi", a declarat presedintele ANSVSA, Marian Avram. Acesta a precizat ca nu va mai fi permis transportul animalelor, chiar daca transhumanta este specific romaneasca si dureaza de pe vremea lui stefan cel Mare. "Trebuie mentionat faptul, ca in termeni veterinari "transport" nu inseamna obligatoriu cu un mijloc de transport, ci se poate realiza si pe jos", au precizat pentru NewsIn, surse din domeniul sanitar-veterinar.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.