200 de hectare de padure au fost taiate ilegal, in ultimii trei ani, in aceasta rezervatie, iar alte cateva sute sunt in pericol de defrisare in urma retrocedarilor

Infiintata in 1938, Rezervatia Naturala Piatra Craiului are toate sansele sa devina istorie. Cei care au intrat, in urma retrocedarilor, in posesia padurilor aflate pe teritoriul rezervatiei au trecut, in ultimii trei ani, la defrisari masive, fara autorizatii. 200 de hectare de padure au fost rase de pe fata pamantului pana acum, sub ochii autoritatilor care s-au sesizat abia dupa ce raul a fost produs. Amenzile aplicate nu se compara nici pe departe cu masura dezastrului.

In jurul rezervatiei a inceput in schimb sa-si faca loc un adevarat cartier de vile. Constructii care mai de care mai hidoase si care nu au nimic in comun nici cu bunul gust, nici cu specificul zonei care, conform legii, ar trebui respectat. Seful Administratiei Parcului, Horatiu Hanganu, avertizeaza ca, daca se va continua in acest ritm, din fauna si flora protejate nu va mai ramane decat o trista amintire.

Statul, neinteresat sa rascumpere terenurile

Structura proprietatii fondului forestier din zona argeseana a parcului este, la ora actuala, urmatoarea: din totalul celor 5.880 ha de padure, 70,4% se afla inca in proprietatea statului, 1,6% in proprietatea primariilor, 6,2% sunt administrate de obsti, iar 21,8% au trecut la proprietarii-persoane fizice. In scurta vreme, Regia Nationala a Padurilor va mai ramane doar cu o treime din fondul forestier, sute de hectare urmand a fi retrocedate catre persoanele fizice. Solutia pentru ca taierile ilegale de padure sa fie stopate ar putea fi ca statul sa rascumpere terenurile forestiere din perimetrul parcului, de la persoanele fizice. Pentru acest lucru ar fi necesar, potrivit sefului Administratiei Parcului, Horatiu Hanganu, de aproximativ 2 milioane de euro. Bani care... nu sunt!


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.