Ca urmare a neglijentei si abuzurilor in serviciu comise de cei care se fac ca gestioneaza patrimoniul statului, celebrele hoteluri Predeal si Timis au fost cumparate pe nimic de afaceristi „de succes"

Una dintre perlele turistice ale Protocolului de Stat, SC Robinson SA, a beneficiat dupa 1990 de peste 100 de vile si hoteluri, unele revendicate, altele vandute inainte de anul 2000. In patrimoniul Regiei Judetene a Protocolului de Stat au mai ramas, la Predeal, doar cateva hoteluri si vile.

SC Robinson SA a trecut in proprietatea guvernului, mai precis a Ministerului Transporturilor, iar cele doua hoteluri, Predeal si Timis, precum si cateva vile, dependinte si terenuri, aflate in proprietatea societatii, au ajuns o prada usoara pentru directorii firmei, Gheorghe Popica si Nicolae Serban, reprezentantii statului la societate in Consiliul de Administratie si in conducerea executiva. Jefuirea societatii Robinson SA a imbracat forma consacrata de infractorii "gulerelor albe", adica subevaluarea intentionata patrimoniului statului prin expertize false, pentru ca un grup de afaceristi sa preia cele cateva hoteluri si vile din Predeal, resturi ale patrimoniului Robinson SA, pe nimic.

In acest sens, Popica si Serban, unul director si presedinte al CA iar celalalt consilier juridic, urmariti penal de DNA Brasov, iar ulterior de Parchetul Local Brasov, au purces la subevaluarea ilegala a unui teren al statului roman, de 1,3 hectare, aflat in proprietatea societatii.

Grup infractional la Robinson SA

Terenul situat pe Valea Timisului-Predeal a fost subevaluat printr-o adresa interna, semnata de Popica, la suma de 483 milioane de lei, cam o sesime din valoarea stabilita de o expertiza oficiala a firmei autorizate, Danina Star, adica 2,8 miliarde de lei vechi. Manevra celor doi inculpati a dus la diminuarea participarii Ministerului Transporturilor, de la 70% la 43%, iar apoi la doar 34,3%, printr-o inginerie financiara urmata de o retrocedare imobiliara, care trebuia sa diminueze valoarea terenului societatii si reevaluarea procentelor statului.

Administratorii SC Tora Invest SA Bucuresti, care detine 16,6% din actiunile societatii Robinson SA, sunt urmariti penal, iar societatea este in faliment, astfel ca nu aveau dreptul legal de a participa la sedinta AGA decat prin intermediul lichidatorului. Popica nu a tinut cont de acest aspect si i-a adus pe respectivii administratori pentru a vota diminuarea patrimoniului statului, fapt care s-a si intamplat..


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.