Guvernul Romaniei este in pragul colapsului la numai trei saptamani dupa ce Bucurestiul s-a alaturat Uniunii Europene, amenintand sperantele tarii de a obtine repede beneficii de pe urma intrarii in bogatul club european, comenteaza Reuters.

Romania risca sa fie izolata in cadrul blocului cu 27 de membri, daca alianta de centru, formata in urma cu doi ani, se dezmembreaza, iar reformele pe care le-a supervizat vor ramane lipsite de continut, mai ales in domeniul luptei impotriva coruptiei la varf. "Intrebarea este daca aceasta tara este guvernata", a declarat agentiei Reuters un diplomat al unei tari UE aflat la post la Bucuresti. Dupa ce s-au straduit sa impulsioneze reforme profunde care au adus Romaniei invitatia de a se alatura clubului UE, presedintele tarii si premierul sunt prizonierii unei lupte a orgoliilor care, in opinia analistilor, a dus la un blocaj politic.

Carismaticul presedinte Traian Basescu pare determinat sa incerce sa-l inlature pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Totusi, premierul refuza sa se retraga, adancind diviziunile dintre principalele doua partide aflate la guvernare, care sunt legate de cei doi politicieni.
Miza este mare pentru statul sarac de la Marea Neagra, cu 22 de milioane de locuitori, care are nevoie sa-si modernizeze administratia publica incompetenta pentru a fi in masura sa absoarba miliardele de euro acordate ca ajutor UE si pentru a ajuta firmele locale si invechitul sector agricol sa faca fata concurentei din blocul european, explica Reuters.

Observatorii avertizeaza ca Bucurestiul se straduieste sa-si defineasca o agenda politica pe care sa o urmeze la Bruxelles si are nevoie sa revigoreze progresele in reforma justitiei. "Nu sunt vizionari, doar improvizeaza", a declarat sursa diplomatica citata de Reuters. "Nu sunt pregatiti sa mearga la Bruxelles si sa negocieze. Strategia lor postaderare este prea tardiva. Trebuie sa-si defineasca ceea ce vor", a spus diplomatul european.

Partidul de opozitie PSD - fost comunist, cum il caracterizeaza Reuters - ameninta cu un vot de neincredere vizand guvernul lui Tariceanu. "Strangem semnaturi. In aceasta saptamana ar trebui sa fim gata", a declarat pentru Reuters presedintele PSD, Mircea Geoana. "Alianta este moarta", a adaugat el.Unii analisti cred ca un vot de neincredere nu va avea sanse de izbanda, pentru ca multi politicieni se vor teme ca vor pierde puterea in scurtinul anticipat ce ar putea urma. "Ar trebui sa ne gandim la alegerile anticipate ca la o sansa, pentru ca suntem intr-un punct mort", a declarat Adrian Moraru, analist la Institutul pentru Politici Publice.

Cea mai recenta criza a coalitiei, pe care ziarele au caracterizat-o drept un "razboi total" sau "o sinucidere in grup", a inceput dupa ce Basescu l-a acuzat pe Tariceanu ca a incercat sa influenteze puterea judiciara intr-o importanta ancheta vizand privatizarea sectorului energetic. Premierul, care conduce Partidul Liberal, a replicat afirmand ca Basescu este implicat in afaceri dubioase din domeniul infrastructurii, in care s-a folosit de pozitia sa de presedinte. Ambii politicieni resping acuzatiile ca ar fi procedat incorect.

Centristii au fost deosebit de apreciati pentru ca au reformat sistemul judiciar corupt al Romaniei. Au introdus mecanisme pentru a asigura independenta judiciara si un sistem de verificare a politicienilor pentru a limita traficul de influenta candva endemic in Romania, precizeaza Reuters. Insa, potrivit indexului de perceptie a coruptiei stabilit de Transparency International, Romania ramane cea mai corupta tara europeana.

Cearta dintre presedinte si premier a incurajat, de asemenea, opozitia fosta comunista sa-si intensifice atacurile impotriva centristilor, in incercarea de a-si spori propria popularitate, afectata de scandalurile de coruptie. Fostul premier si lider PSD Adrian Nastase va comparea in fata justitiei, miercuri, fiind acuzat de santaj si incasare de mita in valoare de 1,4 milioane de euro, reaminteste Reuters. PSD, invinovatit pentru ca a permis proliferarea coruptiei dupa caderea comunismului in urma revolutiei sangeroase din 1989, ameninta, de asemenea, cu lansarea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu, informeaza Reuters.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.