Procurorii si judecatorii care nu au beneficiat de sporul de coruptie, acordat in perioada 2003-2006, se simt discriminati, motiv pentru care multi au dat in judecata institutiile unde sunt angajati.

In prezent, pe rolul instantelor din Romania, sunt procese in care sute de procurori si judecatori solicita despagubiri constand in suma echivalenta sporului de 40 % (initial acesta a fost de 30%) din indemnizatia de incadrare bruta lunara, spor acordat numai magistratilor care au efectuat urmarirea penala sau au judecat fapte de coruptie.

In cazul dosarelor unde nu exista o decizie definitiva, se va aplica recursul in interesul legii promovat de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, admis, saptamana trecuta, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a dat castig de cauza magistratilor. Astfel, Ministerul Public va trebui sa plateasca, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, mari sume de bani reclamantilor care nu au beneficiat de sporul de coruptie. Magistratii isi motiveaza solicitarile pe hotararea nr.185/22.07.2005 data de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a constatat existenta unei discriminari intre magistratii care au primit sporul de coruptie si cei care nu au beneficiat de aceasta facilitate.

Aceasta discriminare a fost semnalata si de Asociatia Magistratilor din Romania, care a transmis o petitie in acest sens catre Consiliu. In plangerile depuse in instante, magistratii reclama existenta acestei discriminari, fiind aplicabile dispozitiile art.21 Legea nr. 48/2002 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, care arata ca persoanele discriminate au dreptul sa pretinda despagubiri proportional cu prejudiciul suferit. Printre cei care au depus plangeri in instanta se numara 118 judecatori de la Judecatoria sectorului 3, 34 de procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), 24 procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1, procurori de la Parchetul Militar, judecatori de la Curtea de Apel etc.

De mentionat cazul a 47 de procurori bucuresteni care au obtinut, pe 8 mai 2006, o decizie favorabila din partea Tribunalului Bucuresti. Sumele obtinute de procurori variaza de la 2.300 lei pana la 40.000 lei. "Ajunsesera sa ia sporul toti procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte, inclusiv angajatii de la serviciul Protocol sau Resurse umane, care nu aveau nicio legatura cu cazurile de coruptie si de crima organizata. Un numar insemnat de judecatori si procurori luau salarii cu 40% mai mari decat ceilalti, dar fara niciun fel de justificare", declara, in primavara anului trecut, ministrul justitiei Monica Macovei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.