Cererile ar putea fi solutionate de instanta suprema

Curtea de Apel Bucuresti va lua maine in discutie cererile de punere in libertate ale lui Dorinel Mucea si Vadim Benyatov, arestati in cazul privatizarilor la data de 29 noiembrie 2006. Cererile celor doi, acuzati alaturi de Mihai Donciu si Stamen Stancev de spionaj si tradare prin transmitere de secrete, au fost depuse la data de 28 decembrie, insa Curtea de Apel a dat termen pentru inceputul lunii ianuarie, sustinand ca nu a primit in timp util dosarele de urmarire penala de la Parchet.

Situatia ar putea fi insa putin mai complicata, avand in vedere gravitatea acuzatiilor si faptul ca, in acelasi dosar, a fost pus oficial sub acuzare si fostul ministru al Economiei: solutionarea cererilor ar putea fi de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
In urma informatiilor furnizate de serviciile secrete, procurorii DIICOT au dispus, la data de 22 octombrie, inceperea urmaririi penale fata de opt persoane care au constituit un grup infractional organizat in scopul obtinerii de informatii secrete care au atentat la siguranta nationala.

Stamen Stancev, Vadim Benyatov Don, cehul Michael Susak si Mircea Calin Flore sunt acuzati de spionaj si de constituirea grupului, Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati in lipsa, iar Mihai Dorinel Mucea, Mihai Radu Donciu si Robert Marius Neagoe de tradare prin transmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale.
Turcul Oral Mustafa este acuzat de complicitate la spionaj si de constituirea unui grup infractional.

Seres, acuzat de tradare

In acelasi dosar a fost pus oficial sub acuzare, la data de 21 decembrie, si fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, sub aspectul savarsirii infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si a infractiunii de tradare prin transmitere de secrete.

Din probele administrate in cauza a rezultat ca in perioada 2005-2006, in calitate de ministru al Economiei si Comertului si presedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, a contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale care prin caracterul si importanta lor au fost de natura sa pericliteze securitatea statului. Este vorba despre societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului - Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, precum si din domeniul elaborarii proiectelor de acte normative aflate in procedura de adoptare la nivelul Guvernului Romaniei.

Totodata, anchetatorii au constatat ca a transmis date si informatii confidentiale care prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului, unei grupari infractionale organizate cu caracter transnational.

SRI: Stancev avea relatii privilegiate cu oficialii MEC

Interceptarile facute de serviciile secrete asupra gruparii cercetate pentru infractiuni care aduc atingere securitatii nationale l-au contrazis, insa, pe Codrut Seres, care a sustinut ca nu e dorit in Ministerul Economiei si Comertului pentru ca nu a procedat asemenea predecesorilor lui.

In dosarul in care sunt pusi sub urmarire penala mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii, anchetatorii au probe potrivit carora initiatorul gruparii Stamen Stancev si o parte dintre celelalte persoane straine s-au intalnit de mai multe ori, neoficial, cu Dorinel Mucea (adjunctul sefului OPSPI din cadrul MEC) si Codrut Seres si indirect cu Zsolt Nagy (Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei).
Anchetatorii sustin ca interesul lui Stancev era de a initia o afacere cu cehul Michal Susak privind intermedierea in procesul de privatizare al Complexului Energetic Turceni, bazandu-se pe relatiile sale privilegiate cu Mucea si Seres, care "superviza" legatura, in afara cadrului oficial, intre functionarul OPSPI - MEC si Stancev.

Cehul a fost, pana in luna mai 2006, vicepresedinte pentru pietele emergente ale companiei Credit Suisse First Boston Europe Ltd. (al carei vicepresedinte era Vadim Benyatov Don), in prezent fiind directorul executiv al fondului de investitii PPF Investments, inregistrat ca firma de tip off-shore in Insula Jersey din arhipelagul Marii Britanii, controlat de holdingul PPF Group din Cehia.

In urma directivelor primite de la Stancev, in perioada 16 - 24 octombrie 2006, Mucea a realizat, in baza informatiilor de la MEC, un document referitor la piata energiei in Romania (capacitati de productie, obiective noi avute in vedere, calificari, ordine de merit pe preturi ofertante si pe costurile grupurilor energetice), pe care i l-a trimis, prin mail, lui Suat Sokolou (angajat al firmei austriece Energan Gmbh, patronata de Stamen Stancev).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.