Teoretic, numai cu cartea de identitate. Practic, si cu pasaportul

De luni, 1 ianuarie 2007, putem calatori in tarile membre ale Uniunii Europene numai cu cartea de identitate, vechile buletine, pe suport de hartie, nefiind insa recunoscute ca document de calatorie. Insa, potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, pasapoartele sunt inca necesare, mai ales pentru a intra pe teritoriul statelor care nu sunt membre ale Uniunii, dar si pentru ca s-ar putea sa avem probleme pana cand politistii de frontiera din celelalte state se vor obisnui cu cartea noastra de identitate.

Informatiile furnizate de MAI sunt totusi incurajatoare, avand in vedere ca Cehia si Cipru, state care intentionau sa impuna restrictii romanilor din acest punct de vedere, au anuntat ca vom putea intra fara probleme pe teritoriul lor. Singura tara de la care mai asteptam inca un raspuns este Suedia. Conditiile de calatorie si rezidenta ale cetatenilor Uniunii Europene, aplicabile romanilor de la 1 ianuarie 2007, cand Romania va deveni stat membru al UE cu toate drepturile si obligatiile ce ii revin conform Tratatului de Aderare din 25 aprilie 2005, sunt reglementate de Directiva CE nr. 38/2004.

Dreptul de a circula liber pe teritoriul unui stat membru

Toti cetatenii Uniunii pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza cartii de identitate sau pasaportului, valabil, care atesta nationalitatea acestora.

Membrii de familie ai cetatenilor Uniunii, membrii care nu au cetatenia unui stat membru, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a calatori pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza unui pasaport valabil. Dar, pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru, membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, membrii care nu au cetatenia unui stat membru, trebuie sa aiba asupra lor fie o viza de sedere pe termen scurt, fie un permis de rezidenta. Statele membre pot cere persoanelor care au intrat pe teritoriul lor, cu indeplinirea conditiilor mentionate, sa se inregistreze intr-o perioada de timp rezonabila si nediscriminatorie.

Dreptul de rezidenta, pana si peste 3 luni

Cetatenii Uniunii au dreptul de a rezida pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioada de pana la 3 luni, fara nicio conditionare sau formalitati, alta decat a detine o carte de identitate valabila sau un pasaport valabil. Membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii care calatoresc impreuna cu acesta, membri care nu au cetatenia unui stat membru, pot rezida pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioada de pana la 3 luni doar in baza unui pasaport valabil.
In ceea ce priveste dreptul de a rezida pentru mai mult de 3 luni, cetateanul trebuie sa fie angajat ca lucrator sau sa fie liber profesionist; sa aiba suficiente resurse si asigurare medicala, astfel incat acesta sa nu devina o povara pentru serviciile sociale ale tarii in care doreste sa rezideze (nu este stabilit un cuantum minim, dar se vor lua in considerare situatia personala a cetateanului in cauza); sau sa fie angrenat intr-o instruire vocationala sau student, detinand o asigurare medicala; sau sa fie membru al familiei unui cetatean al Uniunii, chiar daca nu are cetatenia unui stat membru, si calatoreste impreuna cu acesta, fiind angajat sau student.

Certificatul de inregistrare

Cetatenilor Uniunii nu li se cere sa aiba permise de rezidenta. Totusi, statele membre pot cere ca cetatenii unui stat membru al Uniunii sa se inregistreze la autoritatile competente intr-o perioada care nu poate fi mai mica de 3 luni de la data intrarii pe teritoriul statului pe care vor sa rezideze pentru o perioada mai mare de 3 luni.

Certificatul de inregistrare va fi eliberat in urma prezentarii unei carti de identitate sau a unui pasaport valabil; a unei declaratii a cetateanului in cauza prin care mentioneaza ca indeplineste conditiile necesare de a rezida pe o perioada mai mare de 3 luni, sau prin orice dovada; a unei dovezi privind legatura de rudenie sau de relatie durabila, in cazul membrilor de familie al unui cetatean al Uniunii, membri care sunt la randul lor cetateni ai Uniunii.
Membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii, membrii care nu sunt cetateni ai Uniunii, trebuie sa obtina un permis de rezidenta, daca vor sa rezideze pe teritoriul unui stat membru al Uniunii pentru o perioada mai mare de 3 luni.

Termenul limita pana la care poate fi depusa cererea de obtinere a unui permis de rezidenta nu poate fi mai mic de 3 luni de la data intrarii pe teritoriul pe care persoana in cauza doreste sa rezideze.

Restrictii ale dreptului de libera circulatie

Cetatenilor Uniunii sau membrilor lor de familie li se poate restrictiona dreptul de libera circulatie si de rezidenta pe motive de politica publica, securitate publica sau sanatate publica, pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii. Aceste decizii nu pot fi luate in niciun caz pe motive economice. Masurile care afecteaza libera circulatie si rezidenta trebuie sa se bazeze pe conduita proprie a persoanei in cauza; condamnarile penale anterioare nu justifica automat luarea acestor masuri.

Aceasta conduita trebuie sa reprezinte o amenintare suficient de serioasa si prezenta, care sa afecteze interesele fundamentale ale statului in cauza. Simplul fapt ca documentele de intrare folosite de persoana in cauza au expirat nu constituie motive de expulzare.
In orice caz, inainte de luarea unei decizii de expulzare, statul membru trebuie sa evalueze o serie de factori, precum perioada in care a rezidat persoana in cauza, varsta, gradul de integrare si situatia familiala pe teritoriul statului in cauza si legaturile cu tara de origine. Doar in cazuri exceptionale, pentru considerente puternice de securitate publica, ordinele de expulzare pot privi un cetatean al Uniunii, daca a rezidat pe teritoriul statului in cauza timp de 10 ani sau este minor.

Persoana care face obiectul unei decizii de refuz de intrare sau de rezidenta pe teritoriul unui stat membru trebuie sa fie notificata de aceasta decizie. Motivele deciziei trebuie sa fie date si persoana in cauza trebuie sa fie informata de procedurile de atacare a acestei decizii. Cu exceptia urgentelor, subiectului unei asemenea decizii trebuie sa i se permita cel putin o luna pentru a parasi teritoriul statului membru in cauza.

Ordinele de expulzare pe timpul vietii nu pot fi eliberate sub niciun fel de conditii. Persoanele vizate de ordinele de expulzare pot solicita sa li se revizuiasca situatia dupa maximum 3 ani.

Permisul de rezidenta permanenta

"Permisul de rezidenta al unui membru de familie al unui cetatean al Uniunii" va fi eliberat in maximum 6 luni de la data depunerii cererii, daca membrul de familie in cauza indeplineste aceleasi conditii ca si pentru eliberarea certificatului de inregistrare, cu singura deosebire ca la prima conditie trebuie sa prezinte doar un pasaport valabil.

Valabilitatea permisului de rezidenta este de maximum 5 ani de la data eliberarii, in functie de perioada solicitata de rezidenta. Valabilitatea permisului de rezidenta nu va fi afectata daca absenta de pe teritoriul statului pentru care s-a obtinut permis de rezidenta nu depaseste 6 luni intr-un an de zile; mai mult de 6 luni intr-un an, dar pe motiv de satisfacere a stagiului militar; mai mult de 12 luni consecutive, pentru motive importante precum sarcina si nasterea unui copil, boala grava, studiu sau instruire vocationala, sau mutarea in interesul serviciului in alt stat membru sau intr-o tara terta.

Dreptul de rezidenta permanenta este obtinut dupa 5 ani de rezidenta legala neintrerupta, dovedind ca nu s-a luat nicio decizie de expulzare impotriva lor. Aceeasi regula se aplica si membrilor de familie, care nu au cetatenia Uniunii si care au locuit cu un cetatean al Uniunii timp de 5 ani.

Dreptul de rezidenta permanenta este pierdut in cazul unei absente de pe teritoriul statului membru gazda de mai mult de 2 ani. Permisele de rezidenta permanente sunt valabile pe termen nedeterminat si sunt reinnoite automat la fiecare 10 ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.