Greenpeace cere Guvernului Romaniei sa relationeze mai eficient cu natura. Aderarea la Uniunea Europeana ar trebui sa aduca, cel putin la nivel teoretic, un beneficiu pentru agricultura Romaniei. Asta numai daca autoritatile de la Bucuresti vor realiza ca Romania ar putea pierde exporturile de porumb in conditiile mentinerii culturilor modificate genetic, se arata intr-un document Greenpeace.

"Guvernul Romaniei nu a demonstrat pana in prezent ca este capabil sa controleze organismele modificate genetic pe intreg lantul de productie", sustin expertii organizatiei neguvernamentale Greenpeace, care sustin stoparea temporara a cultivarii plantelor modificate genetic.

Intr-o scrisoare trimisa Guvernului Romaniei, Greenpeace arata ca, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria vor cultiva organismele modificate genetic (OMG) autorizate in UE, dar introducerea lor deliberata nu trebuie acceptata automat. Motiv pentru care este nevoie de o reevaluare a riscurilor acestor OMG, Romania avand totodata dreptul sa solicite interzicerea temporara a varietatilor de porumb modificat genetic (MG) MON810. Aceste soiuri sunt autorizate pentru cultivare in UE, dar in cazul Romaniei nu au fost efectuate studii de evaluare a impactului asupra mediului pentru ecosistemele specifice tarii noastre, cu totul noi pentru spatiul comunitar, se mai arata in scrisoare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.