Ceausescu dorea sa foloseasca "oamenii muncii" in decembrie '89, asa cum i-a folosit Iliescu in '90 impotriva opozitiei

Si la Scanteia a fost revolutie. Dar mai intai o contrarevolutie. Pe langa Televiziune si Radio, Casa Scanteii si, in special, ziarul "Scanteia" reprezentau, in decembrie '89, cei trei principali poli media ai tarii. Ce s-a intamplat la Televiziune si Radio stie aproape toata lumea. Mai putin s-a vorbit, in ultimii 17 ani, despre Casa Scanteii. Nu s-a vorbit niciodata despre modul cum s-au desfasurat ostilitatile: cum au reactionat redactorii, cum au reactionat tipografii, cum a reactionat Securitatea, instalata, cu arme si bagaje, de mult timp acolo.

Mai ales de cum s-a incercat organizarea unei contraofensive violente, cu ajutorul muncitorilor din Casa Scanteii, impotriva celor care veneau de pe platforma Baneasa, spre Piata Universitatii, la mitingul din 22 decembrie, dimineata. Cum, in sfarsit, in si din Casa Scanteii, dupa 22 decembrie, s-a tras. si cum au rezultat victime care, cum este firesc, ar trebui sa se regaseasca intr-un dosar penal. Un dosar pe care noi l-am cautat si l-am gasit. Exista deci dosarul penal Scanteia '89.

In dosarul penal pe care generic il vom numi dosarul Scanteia '89, parte din marele dosar 97/P/90, ce priveste toate evenimentele din decembrie '89, au fost deja audiate mai multe persoane in legatura cu victimele rezultate din schimbul de focuri din si inspre Casa Scanteii, dar si cu miscarile de culise puse la cale de fosta Securitate atat pe 21, cat si pe 22 decembrie.

Pentru ca n-a raspuns la parola, impuscat "legal" de colegi

Conform marturiilor din dosar, in perimetrul Casei Scanteii, dupa 22 decembrie, a fost un intreg tir de focuri. Au tras soldatii, au tras muncitorii. Unii in altii. Asa s-a intamplat si in nefericitul caz al lui Florea Banea, impuscat mortal chiar de colegii sai, care sustin ca el nu ar fi raspuns la parola. in legatura cu moartea lui Florea Banea, impuscat in spatele Casei Scanteii, in urma unui schimb de focuri, au fost audiati mai multi martori.

Dosarul 84/P/91 a fost solutionat cu NUP, intrucat procurorul militar Dumitru Cojocaru a retinut ca "numitii Craciun si Istrate (n.r. - care au descarcat in directia colegului lor, primul patru gloante si al doilea 16, conform martorului Radu Anghel) au actionat legal, cu respectarea dispozitiei Decretului 3671/74, privind uzul de arma, astfel incat in sarcina lor nu poate fi retinuta vreo fapta, vinovatia apartinand in intregime victimei".

Cu alte cuvinte, victima F.B. a fost "tinta legala" a unei ilogice "vanatori de oameni". Vanatoare in care toata lumea a tras in toata lumea, iar pana in prezent, in afara de procurorul Dan Voinea, nimeni nu s-a gandit sa porneasca de la victime spre varful piramidei raului, spre cei care au lansat diversiunea cu teroristii, spre cei care au dat ordin sa se imparta arme populatiei, spre cei care au executat ordinele si, in cele din urma, spre cei care au executat foc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.