Se vehiculeaza ca la Ministerul Economiei, in locul lui Seres, PNL-ul l-ar fi dorit pe Dan Radu Rusanu, un personaj de care Academia Catavencu s-a ocupat intens. Daca l-am bagat noi atit de mult in seama, e clar ca omul era demn de o asemenea functie. Din CV-ul lui neoficial am reaminti citeva realizari: la terminarea facultatii, in 1975, a primit repartitie la Centrocoop, unde a fost in subordinea suspect de civilului Gioni Popescu. Rusanu, un extra-civil si el, a promovat pina la pozitia de sef al controlului financiar.

Dupa deranjul din ’89, Gioni Popescu si-a intors pe dos paltonul de directoras si si-a scos la vedere captuseala de ofiter de informatii, ajungind ditamai generalul in SRI. Numele lui a fost legat de incalcarea embargoului (afacerea "Jimbolia"), dar s-a facut auzit si in smenuri mai marunte, cu tigari de contrabanda. Schimbarea regimului i-a prilejuit noi succese si lui Dan Radu Rusanu.

S-a inscris in PNL inca din 1990, ceea ce nu l-a impiedicat sa ajunga in 1992, sub PDSR deci, sef al Directiei Generale a Finantelor Publice din Bucuresti. In ’92, un liberal sef peste pusculita aflata sub stapinire PDSR? Nu va mirati, se poate. Conteaza mai putin partidul si mai mult structura din care faci parte. Si la Rusanu a contat mult relatia de serviciu cu ofiterul SRI Gioni Popescu. In timp ce Popescu avansa in grad, avansa si Rusanu in functie. A ajuns director economic al Primariei Capitalei, in scurtul mandat de edil al lui Ciorbea. Apoi secretar de stat la Ministerul de Finante, in scurtul mandat de premier al aceluiasi ochios. Cind Ciorbea a fost dat jos, ca prin minune, Rusanu a ramas pe pozitie si in Guvernul lui Radu Vasile.

Explicatia poate fi gasita in faptul ca usiera lui Vasile, Camelia Andrusenco, fusese colega de arme si subalterna a civilului Rusanu la Centrocoop-ul comunist. Din pacate, Rusanu n-a avut colegi de serviciu sau servicii la nivel inalt in SUA si UE, motiv pentru care o seama de parteneri strainezi au cerut sutirea lui din Finantele romånesti, excesiv de corupte. Rusanu a fost retrogradat la pozitia de presedinte al Eximbank, specializata in credite neperformante, fara garantie.

Pozitie in care s-a simtit foarte confortabil, senzatie care s-a pastrat si dupa ce PSD-ul a preluat puterea. Gioni Popescu a avansat in grad, deci nu putea sa-i fie rau nici subalternului Rusanu, care n-a fost afectat de vreo ancheta pesedista. De unde se vede ca gradul bate totusi functia de partid.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.