In timp ce conservatorii discutau iesirea de la guvernare, judecatorii discutau probe pentru intrarea la anchetare

Gardianul a intrat in posesia referatului intocmit de procurori in dosarul spionajului economic. Documentul contine elemente senzationale din culisele operatiunii de spionaj coordonate de bulgarul Stamen Stantchev, indeosebi in ceea ce priveste relatia acestuia cu ministrul economiei si comertului, Codrut Seres

Din ancheta rezulta o relatie mai mult decåt apropiata intre bulgarul Stantchev si ministrul conservator, acesta din urma parånd a fi chiar executant fidel al ordinelor spionului bulgar. Spre exemplu, in cazul promovarii in guvern a ordonantei privind privatizarea pachetului de 8% din Petrom, Stantchev i-a spus lui Seres: "Treaba ta nu este sa sustii, ci sa prezinti!"

O alta implicare a lui Seres este evidentiata de procurori si in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud. Mai mult, legatura Stamen Stantchev - Codrut Seres a depasit cadrul oficial, bulgarul fiind chiar invitat la nunta ministrului, ca sa nu mai vorbim de intålnirile dintre cei doi din strainatate

Elemente incendiare aparute in dosarul spionilor il incrimineaza tot mai mult pe ministrul economiei
Stantchev catre Seres: 'Treaba ta nu este sa sustii, ci sa prezinti>>

Gardianul a intrat in posesia referatului intocmit de procurorii DIICOT Ciprian Nastasiu si Doru Ioan Cristescu cu ocazia cererii de arestare preventiva a celor patru inculpati din dosarul spionajului economic in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romtelecom si Radiocomunicatii. Documentul contine elemente senzationale din culisele operatiunii de spionaj coordonate de bulgarul Stamen Stantchev, indeosebi in ceea ce priveste relatia acestuia cu ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

La dosar au fost depuse mai multe inregistrari ale unor convorbiri telefonice purtate intre membrii retelei, din care rezulta o relatie mai mult decat apropiata intre bulgarul Stantchev si ministrul conservator, acesta din urma parand chiar a fi executant fidel al ordinelor spionului bulgar. Probele indirecte care dovedesc implicarea interesata a ministrului Seres in operatiunea pusa la cale de Stantchev ar fi trebuit sa-i determine pe anchetatori sa intocmeasca acte premergatoare inceperii urmaririi penale nu numai impotriva demnitarilor de rang inferior, in cadrul MEC si MCTI, cat si impotriva ministrului Seres, care, cel putin putin in cazul vanzarii celor 8% din actiunile Petrom, a facut tot posibilul sa dea satisfactie intereselor grupului reprezentat de Stantchev. O implicare asemanatoare a avut Seres si in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud. Legatura Stantchev-Seres a depasit cadrul oficial, bulgarul fiind chiar invitat la nunta ministrului, ca sa nu mai vorbim de intalnirile dintre cei doi din strainatate.

Referatul intocmit de procurorii Ciprian Nastasiu si Doru Ioan Cristescu, prin care s-a cerut aestarea preventiva a inculpatilor Stamen Stantchev, Benyatov Vadim Don, Donciu Mihai Radu si Mucea Mihai Dorinel, a avut efectul scontat. Curtea de Apel Bucuresti i-a trimis pe cei patru dupa gratii, pentru 20 de zile, sentinta atacata fara succes cu recurs.

Astfel, Dorinel Mucea si Mihai Donciu sunt acuzati de tradare prin transmitere de secrete in forma continuata si constituirea unui grup infractional organizat, iar Stamen Stantchev si Vadim Benyatov pentru spionaj in forma continuata si constituirea unui grup infractional organizat. In mod surprinzator, din peisajul dosarului, in aceasta faza, au disparut cel putin patru nume: Neagoe Robert Marius (directorul Directiei Juridice din Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie), Michal Susak (fost vicepresedinte la Credit Suisse First Boston Europe Ltd - CSFB, actual director executiv al PPF Investments), Flore Mircea Calin (reprezentant permanent in Romania al CSFB) si Mustafa Oral (om de afaceri turc, folosit ca "pion de legatura").

De asemenea, desi dosarul abunda in informatii privind atragerea in "grupul infractional organizat" a ministrului Ioan Codrut Seres, procurorii nu au luat nici o masura impotriva acestuia. Cel putin pana in acest moment.

Ordonanta vanzarii celor 8% din actiunile Petrom
Cea mai clara implicare a ministrului Codrut Seres in sustinerea grupului de crima organizata condus de bulgarul Stamen Stantchev este evidentiata in cazul scoaterii la vanzare catre PAS Petrom, a pachetului de 8% din actiunile detinute de stat, prin intermediul MEC, la aceasta companie. Se stie ca ministrul Seres a incercat de doua ori, fara succes, sa promoveze in Guvern un proiect de act normativ prin care organizatia sindicala condusa de Liviu Luca, PAS Petrom, ar fi intrat in posesia respectivului pachet de actiuni, clauza prevazuta deja, intr-o alta forma, in contractul de privatizare al Petrom. Ceea ce nu s-a stiut au fost aranjamentele de culise care au dus la promovarea acestui proiect.

Miza afacerii, conform anchetatorilor, consta in "potentialul castig ce ar fi rezultat din valorificarea actiunilor pe piata, aflata in crestere, mecanismul proiectat conferind avantaje evidente atat pentru CSFB, care ar fi acordat astfel un imprumut de anvergura (de circa 235 milioane de euro), garantat chiar prin respectivul pachet de actiuni, cu grad mare de lichiditate in cazul nerestituirii imprumutului, cat si liderului PAS Petrom care, mizand pe dezinteresul si lipsa de informare a majoritatii salariatilor in domeniul pietei de capital, a obtinut (in baza hotararii PAS Petrom nr.44 din 6.04.2005) imputernicirea de a lua, in mod discretionar decizii cu privire la respectivele actiuni (exista chiar imputerniciri la notariatele din tara facute de cvasi-majoritatea salariatilor prin care l-au imputernicit pe Liviu Luca sa actioneze in numele lor si vor fi audiati ca martori)".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.